Avrupa ülkesinde şarbon paniği… Kırmızı alarma geçtiler

Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de peş peşe ölü bulunan sığırlar endişeye yol açtı. Ölü vaziyetteki 107 sığırı incelemeye alan ekipler, hayvanlarda şarbon tespit edildiğini duyurdu. 

SAĞLIK 17.07.2022, 16:41 18.07.2022, 09:14
Avrupa ülkesinde şarbon paniği… Kırmızı alarma geçtiler

Hırvatistan’da bir süredir görülen sığır ölümleri, ülkenin en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Konuyla ilgili harekete geçen Hırvatistan Tarım Bakanlığı, ölü vaziyetteki 107 sığırı incelemeye aldı. Hayvanların cansız bedeni üzerindeki çalışmalarını tamamlayan ekipler, test sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ölen sığırların tamamında şarbon tespit edildiği duyuruldu. 

Devlet yetkilileri, durumun kontrol altında olduğunu açıkladı

Konuyla ilgili dikkat çekici bir haber yayınlayan Hırvatistan Radyo Televizyonu (HRT), şarbon hastalığı riski taşıyan toplam 6 kişinin gözetim altında tutulduğunu duyurdu. Tedavi altına alınanlardan 2’sinin çocuk olduğu belirtildi. Yaşanan son gelişmelerin ardından ülke genelinde kırmızı alarma geçilirken, Halk Sağlığı Enstitüsü yetkililerinden Inoslav Brkic ise halkı rahatlatan bir açıklama yaptı. Ülke genelindeki tüm tedbirlerin alındığını duyuran Brkic, durumun kontrol altında olduğunu belirtti. 

Sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlarda görülüyor

Öldürücü bir rahatsızlık olan şarbon, özellikle sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlarda görülüyor. Hastalıklı hayvanlar vasıtasıyla insanlara da bulaşabilen şarbon virüsü, iyi pişirilmeyen etler sebebiyle de insan vücuduna sirayet edebiliyor. 

Yorumlar (0)