Avrupa ülkesi bir ilke imza attı: Temaslılar karantinaya alınacak

Belçika hükümeti radikal bir karar alarak, maymun çiçeği vakaları ile temas halinde olanların karantinaya alınacağını duyurdu. Belçika, maymun çiçeği temaslılarına yönelik karantina kararı alan ilk ülke oldu. 

SAĞLIK 23.05.2022, 13:23
Avrupa ülkesi bir ilke imza attı: Temaslılar karantinaya alınacak

Dünya genelinde hızla yayılan ve şu ana kadar 15 ülkede tespit edilen maymun çiçeği virüsü, Belçika’yı da kırmızı alarma geçirdi. Salgının ülke genelinde yayılımını önlemek isteyen Belçika hükümeti, temaslıların da karantina altına alınacağını duyurdu. Buna göre Belçika, maymun çiçeği vakaları ile temas halinde olan kişilere 3 haftalık karantina uygulayacak. 

Belçika’daki vakaların çoğunluğu Antwerp’te tespit edildi

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Belçikalı sağlık yetkilileri, halk güvenliği için bu tarz önlemleri almak zorunda olduklarını ve 3 haftalık karantina sürecinin hayati önem taşıdığını vurguladılar. Belçika’daki ilk maymun çiçeği vakasına 3 gün önce rastlanmıştı. Ülkedeki vakaların çoğunluğunun Antwerp’te yer aldığı ve virüsün bir festival sebebiyle hızla yayıldığı öne sürülmüştü. 

İngiliz doktorlar uyarıda bulunmuştu

Belçika hükümetinin bu kararı almasında İngiliz doktorların tavsiyeleri de önemli rol oynadı. İngiliz doktorlar tarafından Avrupa geneline yapılan çağrıda, ‘Avrupa’da yayılım her an katlanarak büyüyebilir, bu konuda alınacak önlemler hayati önem taşıyor’ mesajı verildi. Uyarıyı dikkate alan Belçika hükümeti, ülke genelindeki tüm temaslılar için 3 haftalık karantina sürecini başlatma kararı aldı. 

11 İngiliz vatandaşında daha virüse rastlandı

Salgındaki son durumu yorumlayan İngiliz Cinsel Sağlık ve HIV Derneği Başkanı Dr. Claire Dewsnap, “Maymun çiçeği salgını, ülkemizde cinsel sağlık üzerine devam eden hizmetlere erişimi etkileyebilir” uyarısında bulundu. İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid ise yaptığı son duyuruda, 11 İngiliz vatandaşında daha maymun çiçeği hastalığının tespit edildiğini açıkladı. Son açıklanan rakamlarla birlikte İngiltere’deki toplam vaka sayısı 20’ye yükselmiş oldu. Avrupa genelinde ise 100’ü aşkın vaka tespit edildi. 

“Önümüzdeki birkaç gün içinde vaka sayılarının artacağını göreceğiz”

Maymun çiçeği virüsünün büyük bir tehdit olduğunu dile getiren Dr. Dewsnap, “İngiltere vaka sayıları artıyor ve hükümetin bu konuda atacağı adımlar çok önemli. Önümüzdeki birkaç gün içinde vaka sayılarının artacağını göreceğiz. Kaç vaka olacağını kestirmek gerçekten çok güç. Yalnızca ülkemizde değil, Avrupa genelinde bu hastalık yayılıyor. Genel nüfusa baktığımızda zaten yayılım sürecinin büyük kısmını tamamlamış durumda. Önümüzdeki süreç gerçekten zorlu geçecek” şeklinde konuştu.

“Maymun çiçeği hastalığı, kısa süre içerisinde pek çok ülkede görülebilir”

Dünya Sağlık Örgütü’nden de virüsün yayılımı ile ilgili önemli bir açıklama geldi. Örgütten yapılan açıklamada, “Maymun çiçeği hastalığı, kısa süre içerisinde pek çok ülkede görülebilir. Yayılım ne yazık ki hızla artıyor” uyarısında bulunuldu. Dünya Sağlık Örgütü, kısa süre önce yaptığı duyuruda da kendilerine bağlı 12 üye ülkede toplam 92 vaka olduğunu, 28 de şüpheli hastanın tespit edildiğini açıklamıştı. 

“Diğer cinsel yollarla bulaşan hastalıklar gibi bulaşıyor ve yayılıyor”

The London School of Hygiene & Tropical Medicine'de bulaşıcı hastalık epidemiyolojisi uzmanı olarak görev yapan Profesör David Heymann, “Virüs kesinlikle korkutucu bir hal almış durumda. Bu virüs, diğer cinsel yollarla bulaşan hastalıklar gibi bulaşıyor ve yayılıyor. Bu da dünya genelindeki riski arttırıyor. Maymun çiçeği virüsünün yayılımında yakın temas belirleyici oluyor. Bu konuda herkesin çok dikkatli ve tedbirli davranması gerekiyor. Virüs bulaşan çocuklara bakmakla mükellef olan bakıcılar ve ebeveynler büyük risk altında gözüküyor” ifadelerini kullandı. 

İlk kez 52 sene önce Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görüldü

Maymun çiçeği virüsüne, ilk olarak 52 yıl önce Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde rastlanmıştı. Bir maymunda tespit edilen virüs, daha sonrasında insanlar arasında da yayılım göstermişti. Kısa süre içinde kıtadaki 11 ülkeye yayılan virüs, Afrika dışında ilk kez 2003 yılında tespit edildi. Amerika Birleşik Devletleri’nde 19 yıl önce tespit edilen maymun çiçeği virüsü, ülkede büyük paniğe neden olmuştu. 52 yıllık süreçte genellikle Afrika’da görülen tehlikeli virüs, 5 sene önce Nijerya’da büyük bir salgın haline dönüşmüştü. Nijerya’daki salgında 200 vaka tespit edilirken 6 hasta ise yaşamını yitirmişti. 

2 farklı türü var

Endemik bir virüs sebebiyle ortaya çıkan nadir hastalıklardan olan maymun çiçeği virüsünün 2 türü bulunuyor. ‘Batı Afrika’ ve ‘Kongo’ olarak adlandırılan türlerin ölüm oranları da farklılık gösteriyor. ‘Batı Afrika’ türüne yakalanan vakalarda ölüm oranı yüzde 0,5 olarak tespit edilirken, ‘Kongo’ türündeki ölüm oranı ise yüzde 10 olarak dikkat çekiyor. Özellikle ‘Kongo’ türündeki yüksek ölüm oranı, dünya genelindeki endişeleri arttırıyor. Genellikle hayvanlar vasıtasıyla insanlara bulaşan virüs, nadiren insandan insana da bulaşabiliyor. Virüsün yayılımı konusunda en önemli etken olarak ise yakın temas ön plana çıkıyor.

Yatak veya kıyafet sebebiyle de bulaşabiliyor

Maymun çiçeği virüsü genellikle enfekte bir kişiyle yakın temas kurulması halinde bulaşıyor. Virüsün ağız ve burun yoluyla kolay şekilde bulaşabildiği tespit edilirken, vücuttaki yara ve çatlaklardan da yayılabiliyor. Fare ve maymun gibi çeşitli enfekte hayvanlardan da yayılabilen maymun çiçeği virüsü, yatak veya kıyafet sebebiyle de bulaşabiliyor. 

Çiçek aşıları yüzde 85 etkili oluyor

Yeni bir pandemiye neden olup olmayacağı araştırılan virüse karşı kullanılan çiçek aşıları kısmen başarı sağlıyor. Konu hakkında bilgiler paylaşan İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı’ndan yapılan açıklamada, “Maymun çiçeğine özel olarak üretilmiş herhangi bir aşı bulunmuyor. Ancak çiçek hastalığı için kullanılan aşı kısmen koruma sağlıyor” ifadelerine yer verildi. Dünya Sağlık Örgütü, çiçek hastalığına karşı kullanılan aşıların, maymun çiçeği virüsü üzerinde yüzde 85’e kadar etkili olabileceğini duyurdu. 

Yorumlar (0)