Avrupa'da koronavirüs vakalarında korkutan artış: Endişelenmeye gerek var mı?

Koronavirüs salgınıyla ilgili mevcut durumu aktaran DSÖ, "Salgının yeniden canlandığı bölgenin, Avrupa kıtası olduğu görülüyor. Vakalarda yüzde 30'luk artış söz konusu." açıklamasında bulundu. DSÖ yetkilileri, salgında yaşanan artışın nedenlerini masaya yatırdı.

SAĞLIK 07.07.2022, 14:01 07.07.2022, 14:29 Hakan Öksüz
Avrupa'da koronavirüs vakalarında korkutan artış: Endişelenmeye gerek var mı?

Geliştirilen koronavirüs aşılarıyla birlikte pandemi sona erdi, önceki yıllara kıyasla vakalar küresel çapta düşüşe geçti. Her ne kadar 2020 ve 2021 yıllardındaki gibi yüksek vaka ve ölüm oranları olmasa da koronavirüs salgını tam olarak sona ermiş değil. Uzmanlar, son haftalarda vakaların yeniden artışa geçtiğini belirterek uyarılarda bulunuyor. 

Avrupa'da salgının hızı arttı

Salgının son durumuna dair bilgilendirmede bulunan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maske kullanımı zorunluluğunun kaldırılması ve seyahat serbestliği nedeniyle vakaların yeniden artışa geçtiğini bildirdi. Virüsün yayılımının özellikle de Avrupa kıtasında bir hayli hızlandığına değinen DSÖ, "Koronavirüs enfeksiyonların canlanma merkezinin Avrupa olduğu görülüyor. Yüksek seyahat oranları, bunun en büyük nedeni." açıklamasında bulundu.

Michael Ryan: Yoğun bakımda yatan hasta sayısı artmadı

DSÖ yetkililerinden Michael Ryan, Avrupa kıtası genelindeki koronavirüs vakalarında ciddi bir artış görüldüğünü doğruladı. Doğu Akdeniz'de ve Çin'de de benzer bir artıştan bahsedilebileceğini kaydeden Ryan, "Aşılar sayesinde sürü bağışıklığının oluşması, rehavete yol açtı. Maske kullanımı zorunluluğu ve seyahat kısıtlamaları kaldırıldı. Havalar ısınınca seyahatler de attı. Bu rehavet ortamı, salgının yeniden canlanması için uygun bir zemin yaratıyor. Buna rağmen yoğun bakımda yatan hasta sayısında artış görülmemesi oldukça sevindirici." dedi.

Vakalarda yüzde 30'luk artış var

Küresel çapta koronavirüs vakalarında son 14 günde yüzde 30'luk artış görüldü. Omicron varyantının alt türleri olan BA.4 ile BA.5 mutasyonlarının, bu vaka artışlarının en büyük sorumluları olduğu düşünülüyor. Özellikle Avrupa, Çin, Doğu Akdeniz ve ABD'de vaka sayılarında ciddi bir artış yaşanıyor. Omicron varyantının BA2.75 adlı alt türünün ise Hindistan'daki vaka artışlarına neden olduğu düşünülüyor.

Ghebreyesus: "Evrim geçiren virüsün direnci artıyor"

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüs salgınındaki vaka artışlarının ciddiye alınması gerektiğinin altını çizdi. Her şeye rağmen 2020 yılından daha iyi durumda olduklarını, çünkü artık virüsle savaşacak silahlarının bulunduğunu aktaran Ghebreyesus, "Günlük test sayılarının birçok ülkede azaldığını görüyoruz. Öte yandan ağızdan alınabilen koronavirüs ilaçları da çoğu ülkeye ulaşmadı. Evrim geçiren virüsün direnci artıyor. Vakaları düşürmek için ülkeler, ilaç firmaları ve vatandaşlar üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeli. Buna biz de dâhiliz." dedi.

Yorumlar (0)