Avrupa'da her sene 12 bin kişiyi zamansız öldürüyor

Birleşmiş Milletler Çevre Programı, büyük kentlerdeki ses kirliliğinin Avrupa çapında her sene ortalama 12.000 zamansız ölüme sebep olduğunu açıkladı.

SAĞLIK 17.02.2022, 21:43 20.02.2022, 09:29
Avrupa'da her sene 12 bin kişiyi zamansız öldürüyor

Çevre Programı'nın hazırladığı raporda, metropollerde artan ses kirliliği, sıklaşan orman yangınlarının iklim değişikliği üzerindeki etkisi ve bahse konu değişikliğin ekolojik dengede sebep olduğu problemler ele alındı.

Rapor doğrultusunda, kentlerin de gittikçe büyümesi neticesinde artan ses kirliliği, önemli bir çevresel sağlık riski olarak öne çıkıyor.

Kentlerde etraftan gelen sesin desibelinin artması, insanlarda önemli ruh sağlığı problemlerine sebep olurken, hayvanlarda ise davranış bozukluğuna yol açıyor.

Raporda geçen araştırma neticelerine göre, Avrupa çapında yaklaşık olarak 22 milyon insan etraftan gelen sesten rahatsızlık duyuyor, 6,5 milyon insan ise ses kirliliği sebebiyle uyku problemleri yaşıyor.

Büyük kentlerdeki ses kirliliği Avrupa'da senede ortalama 48.000 yeni kalp hastalığına sebep oluyor, etraftan gelen yüksek ses her sene 12.000 zamansız ölüme yol açıyor.

En gürültülü kentlere de yer verilen raporda ABD'nin New York şehri, 95 desibel ortalama seslilikle en gürültülü kentlerden biri olarak tespit edilirken, İngiltere'nin başkenti Londra'da 86, Bangladeş'in Dakka kentinde 119, Vietnam'ın Ho Chi Minh şehrinde 103 ve İslamabad'da 105 desibel olarak ölçüldü.

İstatistiklerde ülkemizde yer alan Tokat'ın gürültüsünün ortalama 82 desibel olduğu kaydedildi.

Büyük kentlerde gürültü oranının azaltılması için yol kenarlarına ses bariyeri kurulması ve çatıların yeşillendirilmesi önerisinde bulunulurken, daha sessiz kentler için elektronik otomobil kullanımının da tercih edilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Her sene yaklaşık olarak 423 milyon hektarlık alan kül oldu

Diğer yandan, söz konusu raporda, yaklaşık olarak son 20 senede dünya çapında yanan ormanlık bölgelerin istatistikleri de paylaşıldı.

Bu doğrultuda, 2002 yılından 2016 yılına değin dünya çapındaki orman yangınları neticesinde her sene yaklaşık olarak 423 milyon hektarlık alan yok oldu.

Ayrıca 2003 yılından 2016 yılına dek dünyada toplam yaklaşık olarak 13 milyon yangın meydana geldi.

Orman yangınlarının en sık yaşandığı Avustralya'da 2000 yılından beri yangın neticesinde yok olan ormanlık bölgenin 1 milyon hektarın üzerinde olduğu belirtildi.

Yangınların sıklıkla görüldüğü bir diğer ülke Angola'da ise orman yangınları neticesinde her sene, ülkenin kara hududunun yüzde 30'una denk gelen bir alanın kül olduğu bildirildi.

Yorumlar (0)