Avrupa'da gizemli hepatit vakaları: 116 çocuğa bulaştı!

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), sebebi belirlenemeyen hepatit salgınının kıta genelinde şimdiye kadar 116 çocuğa bulaştığını bildirdi.

SAĞLIK 28.04.2022, 22:56 Hakan Öksüz
Avrupa'da gizemli hepatit vakaları: 116 çocuğa bulaştı!

Koronavirüs salgınını büyük oranda atlatan Avrupa, şimdi de hepatit salgınıyla mı yüzleşecek? Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) tarafından yapılan bir açıklama, bu sorunun bazı basın organları tarafından gündeme getirilmesine neden oldu. ECDC tarafından yapılan açıklamaya göre kıta genelinde 166 gizemli hepatit vakası saptandı.

Neden ortaya çıkıyor?

ECDC tarafından paylaşılan risk raporuna göre söz konusu hastalık, daha önce herhangi bir sağlık problemi geçirmemiş çocuklarda bile görülüyor. Bu çocukların aniden ağır akut hepatit hastalığına yakalandığı ve bunun sebebinin henüz anlaşılamadığı kaydedildi. Açıklamaya göre İngiltere genelinde şimdiye kadar 20, AB ülkelerinin genelinde ise 55 vaka tespit edildi.

Çocuklarda aniden ortaya çıkan hepatit hastalığına yol açan etkenlerin anlaşılması için çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi. Riskin boyutlarına dair henüz kesin bir görüş kazanılamadığı ifade edildi. Hastaların büyük kısmında adenovirüs denilen virüs türünün tespit edildiği aktarıldı.

Korunmak için ne yapmak gerekir?

Rapora göre adenovirüs salgınından korunmak için özellikle zeminlerin dezenfekte edilmesi gerektiği kaydedildi. Koronavirüs döneminde uyulan hijyen kurallarına uymak gerektiği de ifade edildi. 16 Nisan'da açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü, İngiltere'de sebebi belirlenemeyen hepatit hastalığının 74 çocuğa bulaştığını bildirmişti.

Yorumlar (0)