Asya Kıtası’nda vaka sayıları hızla artıyor: Sebebi yeni varyant mı?

Son 24 saat içinde Çin’deki vaka sayısı 1506 olarak kayıtlara geçerken Hong Kong’daki yeni vaka sayısı 4475 oldu. Tayvan’daki son bir gündeki yeni vaka sayısı 404 olarak belirtildi. Bu sayı, Tayvan’da şimdiye kadar görülen en yüksek vaka sayısı oldu. Bilim insanları, Asya Kıtası’ndaki vaka artışının sebebi olarak en son görülen ve bu sebeple “yeni varyant” olarak da bilinen Omicron’u gösterdi. 

SAĞLIK 03.04.2022, 12:09 03.04.2022, 12:27
Asya Kıtası’nda vaka sayıları hızla artıyor: Sebebi yeni varyant mı?

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre Çin’de son 24 saatte 1506 yeni koronavirüs vakası saptandı. Bu vakaların 1455’inin yurt içi kaynaklı olduğu belirtildi. Yurt dışından kaynaklanan 51 vakanın Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirildiği Çin ana karasında son 24 saatte koronavirüs sebebiyle hayatını kaybeden kimse olmadı. Ayrıca uygulanan hızlı test kitine göre Covid-19 pozitif olan ancak hiçbir şekilde belirti göstermeyen 11 bin 691 kişi tespit edildi. Bu kişilerin, son 24 saat içinde koronavirüs testi yaptırdığı kaydedildi. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, testi pozitif çıkan ancak hiçbir şekilde belirti göstermeyen kişilerin günlük ve toplam vaka sayısına eklenmediğini duyurdu. 



Omicron varyantı hızla yayılıyor

Çin ana karasında özellikle son haftalarda hastalığa dönüşmeyen ve dönüşen vaka sayıları arasında makas açılıyor. Bunun ise Omicron varyantından kaynaklı olduğu belirtiliyor. Omicron gerek Çin içinde gerekse Asya Kıtası’nın genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Cilin eyaleti, son 24 saatte yurt içi kaynaklı 956 vakanın tespit edildiğini ifade ederek “en fazla yerel vakanın kaydedildiği” eyalet oldu. Ayrıca Cilin eyaletinde, koronavirüs pozitif olan ancak hastalık belirtisi göstermeyen 3 bin 499 vaka tespit edildi. Ülkenin en büyük şehri Şanghay’da ise son 24 saatte hastalık belirtisi göstermeyen 7788; hastalık belirtisi gösteren 438 kişi kayıtlara geçti. Nüfusu 26 milyondan fazla olan şehirde vakaların hızla artması sebebiyle ilan edilen “kademeli karantina”, Huangpu Nehri’nin batı kesiminde hala devam ettiriliyor.

28 Mart-1 Nisan döneminde Şanghay’ın Huangpu Nehri kesimindeki Pudong ve çevresini de içinde bulunduran güney ve doğu kesiminde; 1-5 Nisan döneminde ise Huangpu Nehri’nin Puşi ve çevresini içine alan batı kesiminde sokağa çıkma yasağının uygulanmasına karar verilmişti. Çin ana karasında ilk koronavirüs vakasının görüldüğü günden bu yana 154 bin 738 vaka kayıtlara geçerken 4 bin 638 kişinin de öldüğü belirtildi.



Hong Kong’da 5’inci dalga sürüyor

Hong Kong İl Özel İdare Bölgesi, ülkedeki vakaların sebebinin Omicron varyantı olduğunu bildirerek şu anda 5’inci dalganın etkili olduğunu kaydetti. Bu dalganın etkisinin azalarak devam ettiğini belirten yetkililer, son 24 saatte 4 bin 475 yeni koronavirüs vakasının tespit edildiğini kaydetti. Son bir gündeki vakaların 18 tanesinin yurt dışı kaynaklı olduğu ifade edildi. 18 kişiden 13’ünün ise ülkeye uçuş yasağının kaldırıldığı 1 Nisan 2022 günü ülkeye gelen kişiler olduğu duyuruldu. Sağlık Koruma Merkezi yetkilisi Chuang Shuk-kwan, Birleşik Arap Emirliklerinin Bangkok aktarmalı olarak gerçekleştirdiği seferinde 4 vakanın çıkması üzerine durdurulduğunu açıkladı. Geçtiğimiz hafta açıklanan bir kurala göre bir uçakta 3 vakanın bulunması, o güzergahtaki uçuşların bir hafta boyunca durdurulmasına sebep olacaktı.

Hong Kong’da son 24 saatte 116 koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti. Omicron varyantının sebep olduğu bu dalgada yılbaşından bu yana koronavirüs kaynaklı hayatını kaybedenlerin sayısı 7848 olarak açıklandı. Covid-19 sebebiyle ölüm oranı ise binde 6,8 oldu. 60 yaş ve üzerindeki kişilerde aşılama oranının oldukça düşük olması virüsün yayılmasını ve can kayıplarını büyük oranda artırıyor. 7 milyon nüfusu bulunan Hong Kong’da 1 milyon 167 bin 713 vaka tespit edildi ve 8061 kişi de koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti. 



Tayvan’daki vakalar yurt dışı kaynaklı

Tayvan’da koronavirüs kaynaklı vakaların hızla artışı dikkat çekiyor. Merkezi Salgın Komuta Merkezi tarafından kaydedilen açıklamaya göre son 24 saatte yurt dışı kaynaklı 244 vaka, yurt içi kaynaklı 160 vaka saptandı. Bu 404 vaka, Tayvan’da ilk koronavirüs vakasının saptandığı günden bu yana en çok görülen vaka sayısı oldu. Yurt içi kaynaklı vakaların 14 ilçe ve şehir merkezine yayıldığı ancak can kaybı bulunmadığı ifade edildi. Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şih-cung, vaka artış hızına paralel olarak tedavi ve karantina kapasitelerinin artırılacağını duyurdu. Taoyüen, Kilang, Yeni Taipei ve Taipei şehirlerindeki hastanelerin yüzde 20’sinin ağır belirti gösteren ve/veya 65 yaş ve üstündeki hastalara ayrılacağını da sözlerine ekledi. 23,8 milyon nüfuslu ada ülkesi, salgının başından bu yana vaka sayılarını kontrol altında tutmak konusunda önemli başarılar kaydediyordu. Mayıs 2021 döneminde Delta varyantı taşıyan vakaların yol açtığı dalgada günlük vaka sayısı yalnızca 15 gün boyunca 400’ün üzerinde seyretmişti. Ülkede şimdiye kadar 853 kişi hayatını kaybederken 24 bin 33 vaka duyuruldu.

Yorumlar (0)