Astım nedir, neden olur? Astıma ne iyi gelir? İşte detaylar...

Astım, akciğerleri ciddi bir şekilde olumsuz etkileyen bir hastalıktır. İltihap ve mukusta salınımı artışıyla kişide nefes almayı dahi engelleyen astım, kronikleşen bir rahatsızlık olduğu için çok dikkat edilmelidir. Peki astım nedir, nasıl ortaya çıkar, belirtileri nelerdir? Astıma ne iyi gelir? Detaylar haberimizde…

SAĞLIK 27.08.2022, 11:46 29.08.2022, 08:56
Astım nedir, neden olur? Astıma ne iyi gelir? İşte detaylar...

Astım nedir, neden olur ve nasıl geçer? Astım belirtileri, astıma ne iyi gelir ve tedavisi ile ilgili detaylı bilgileri derledik. 

Astım nedir?

Astım nedir? sorusu pek çok kişi tarafından merak ediliyor. En basit tanımıyla astım, kişinin hava yollarında ortaya çıkan duyarlılık artışıdır. Öksürük ve nefes darlığıyla kendisini gösteren astım, kronikleşen bir akciğer rahatsızlığıdır. Astım, bütün yaşlarda ortaya çıkabilmekle birlikte çoğunlukla çocukluk ve bebeklik döneminde başlamaktadır. Nefes alma sorunun oluştuğu ataklar ile birlikte astım zaman içinde kronikleştir. Nefes alıp vermenin güçleşmesinin dışında öksürük de astımda sık sık görülmektedir.

Astım neden olur?

Astım neden olur? sorusunun net bir cevabı yoktur. Genellikle hastalığın genetik olduğu tahmin edilmekle birlikte kötü hava koşulları ve çevresel faktörler astıma sebep olabilmektedir.

Astım nasıl geçer?

Birçok kişi “astım hastalığı nasıl geçer?” sorusuna yanıt arar. Fakat hastalığın kesinleşmiş bir tedavisi yoktur. Bu hastalıkta önemli olan unsur, doktorun tavsiye ettiği ilaçların vakit geçmeden kullanılmasıdır. Bunun dışında yaşam şartlarının iyileştirilmesi de astımın kontrol altına alınmasına katkı sağlayacaktır.

Astım belirtileri nelerdir?

Uzmanlar, astım hastalığının çoğunlukla kalıtımsal olduğunu düşünürler. Astım hastalarının akciğerleri duman, kirli hava, kimyasal ve polenlere karşı hassas olup bunlara maruz kaldıkları zaman ataklar geçirebilmektedirler. Uzmanların görüşüne göre astımın ortaya çıkışı 3 aşamadır. Öncelikle iltihap, hava yollarında iç yüzeye yerleşerek buradaki sirkülasyonun azalmasına sebep olmaktadır. Sonra hava yolu iç yüzeyinde yer alan kasların kasılmasından sonra hava akışı iyiden iyiye azalmaktadır. Son aşamada ise hali hazırda daralan kanallardaki mukus iltihaba yanıt vermektedir.

Astımın genel anlamda bir alerji tepkisi olduğu tahmin edilmektedir. Bazı kişilerde akciğerlere zarar veren bir madde yoluyla tetiklenebilmektedir. Bazıları, alerjenlere daha duyarlı olduğu için o kişilerde, astımın yerleşik hale gelmesi daha çabuk olur. Bu sebeple astım bebek ve çocuklarda daha çok ortaya çıkmaktadır.

Astım belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Geceleri uykudan uyandırabilecek düzeyde nefessiz bırakan öksürükler,

  • Nefesin daralması,

  • Solunumda hırıltı,

  • Göğsün tıkanması ve sıkışması,

  • Soluk alıp verme sırasında ıslık sesi gibi bir sesin çıkması.

Astımın tedavisi 

Astım, tedavisi olan bir hastalık değildir. Fakat hastalık, uzman hekimlerce teşhis edildikten sonra kişinin hayatını daha kaliteli geçirmesini sağlayan ilaçlar verilir. Kişinin, söz konusu bu ilaçları düzenli kullanması gerekmektedir.

Astım kalıcı bir hastalık mı?

“Astım kalıcı bir hastalık mı?” sorusunun cevabı kısmen “evet”tir. Kişide kronikleşen astım, ataklar ve nöbetler şeklinde dönemsel olarak tekrar eder ancak ölümcül değildir.

Astıma ne iyi gelir?

“Astıma ne iyi gelir?” sorusunun yanıtını merak edenlere ilk olarak nefes açıcı bitki çaylarının iyi geldiği aktarılır. Örneğin; yatmadan önce içilen ıhlamur veya adaçayı astım krizinde ortaya çıkan öksürükleri engeller. Bunun dışında bronşların ve genzin açılmasına yardımcı olan nefes açıcı spreyler de doktorlarca tavsiye edilmektedir.

Bebeklerde astım belirtileri

Bebeklerde astım belirtileri ise şu şekilde:

  • Nefes almanın zorlaşması ve nefesin daralması,

  • Göğüste ağrı ve sıkışıklık hissi

  • Nefes alıp vermenin hızlanması,

  • Oyun oynarken enerji düşüklüğü,

  • Soluk alıp verme sırasında hırıltılı veya ıslık benzeri bir ses çıkması,

  • Soluk alıp verirken kaburgalarda çekilmeler olması,

  • Nefes ve öksürüğün zorlaşması.

Yorumlar (0)