Astım hastaları çevreye zarar veren ilaçlar kullanıyor!

İngiltere'de astım ilaçları üzerine çalışan araştırmacılar, ilaçların en az "et yemek" kadar çevre düşmanı olduğunu açıkladı.

SAĞLIK 31.10.2019, 15:33 31.10.2019, 15:44
Astım hastaları çevreye zarar veren ilaçlar kullanıyor!

Cambridge Üniversitesi'nde astım ilaçlarının, Dünya'nın ısınmasına sebep olan sera gazı etkisine katkısını inceleyen araştırmacılar, bahsi geçen ilaçların çevre düşmanı olduğunu açıkladı. Araştırmacılar, "yeşil" ilaçlara geçilmesinin, astım hastalarının karbon ayak izini azaltacağını ve bu kişilerin "vejetaryanlığa başlaması veya gayretli bir geri dönüşümcü olması" kadar çevreye katkı sağlayacağını söyledi.

Ancak "yeşil" astım ilaçlarını tavsiye eden araştırmacılar, böyle bir değişikliğin yapılmasından önce mutlaka doktorlara danışılmasını, çünkü bazı hastaların yeşil ilaçları kullanamayabileceğini söyledi. Araştırmacılar, bu durumdaki astım hastalarının kendilerini suçlu hissetmemeleri gerektiğini de belirtti.

"Yeşil inhaler" nedir?

Astım hastalarının kullandığı ilaçların çoğunu, yani inhalerler, ilacı dışarı püskürtmek için sera etkisi yaratan gazları da içeren ölçülü doz inhalerleri alıştırıyor.

Yeşil inhalerler ise, soğutucu bir akışkan olan ve çevreye zararı olmayan hidrofloroalkan maddesini içeriyor. Hidrofloroalkan maddesi, yeni nesil astım ilaçlarında kullanılıyor ve insan sağlığına bazı durumlar dışında zarar vermiyor; Cambridge Üniversitesi'ndeki araştırmacılar da bu maddeyle çalışan inhalerleri öneriyor.

Değişiklik Dünya'ya nasıl bir fayda sağlayabilir?


İnhalerini kullanan bir astım hastası

Uzmanlara göre ölçülü doz inhalerleri, toplam sera gazının %4'ünü oluşturuyor. Uzmanlar, her 10 inhalerin 1 tanesini yeni nesil yeşil inhalerlerle değiştirmenin, arabayla toplamda bin kilometrelik yolun neredeyse 200 bin defa gidilip gelinmesine eş değer bir sera gazı etkisi azalması yaratacağını söylüyor.

Kişi bazında ise astım ilacını değiştirerek "yeşile" geçmenin yıllık 150 ila 400 kilo karbondioksit salınımının kesilmesine yol açacağı belirtiliyor. Bu miktar, vejeteryan olmanın yaptığı katkıya eş değer.

"Yeşil inhaler" güvenli mi?

Uzmanlar, ölçülü doz inhalerleri kullanması tavsiye edilen hastaların, ilaçlarını değiştirmemesi gerektiğini söylüyor. Farklı tip bir inhalere geçiş, astım hastaları için zor bir süreç olabiliyor; yeni ilacın kullanım tekniğini öğrenmek zaman alabiliyor ve hastaların bir doktor veya hemşire eşliğinde süreci öğrenmesi gerekiyor.

İlacını değiştiremeyen hastalar için de çeşitli öneriler yapılıyor. Astım hastalarının kullandıkları ölçülü doz inhalerlerini oldukça verimli kullanmaları, havaya sıkmamaları ve doz kaçıracak şekilde dikkatsizce kullanmamaları tavsiyeler arasında. Bir başka öneri ise hastaların inhalerlerindeki toplam doz miktarını ve kullandıkları doz sayısını takip etmeleri, böylelikle hiçbir doz harcanmamış oluyor. En önemli önerilerden biri ise, astım hastalarının inhalerlerindeki dozlar bittikten sonra inhaleri bir eczaneye götürüp doğru bir şekilde ortadan kaldırıldığından emin olmak.

Yorumlar (0)