Astigmat Nedir? Astigmat Belirtileri Nelerdir?

SAĞLIK 10.08.2020, 21:07
Astigmat Nedir? Astigmat Belirtileri Nelerdir?

Bir göz rahatsızlığı olan ve ülkemizde de çok fazla görülen astigmat nedir, kendini nasıl gösterir sorularına şu şekilde cevap verebiliriz. Astigmat; kornea ve göz merceğinin kavisli yapısının normal şekilde olmasından kaynaklı olarak bulanık görme durumu olarak bilinen bir göz kusurudur. Işığın gözümüze girdiği andan itibaren kavisli kornea yapısından doğru bir şekilde geçerek kırılması durumunu ortadan kaldıran ve bulanık görmede neden olan astigmat sonucunda retinada net bir odaklanma olmaz ve net bir görüntü oluşmaz. Bu nedenle astigmatlar rahatsızlığı bulunan kişiler tamamen insanları veya nesneleri bulanık bir şekilde görürler. Genellikle doğuştan gelen bir rahatsızlık olan Astigmat basit göz ameliyatları ile tedavi edilebilmektedir.

Astigmat Belirtileri

Astigmat belirtileri çok farklı şekillerde kendini göstermektedir.  Başlangıç derecesinde Astigmat belirtisi olarak tüm mesafeleri bulanık veya bozuk görme durumu ortaya çıkabilir. Orta seviye Astigmat rahatsızlıklarında belirli sürelerde odaklandığınızda baş ağrısı yaşama, gözünüzün aşırı kayması ve aşırı yanması, uzun süre odaklanamama belirtileri ortaya çıkar. Orta seviye üzerinde astigmat kusuru bulunan kişilerde ise kısa sürelerde göz yorgunluğu yaşamanız, geceleri araç sürme de zorluk yaşama, çok nadir olarak çift görme gibi belirtiler ortaya çıkar. İleri seviye astigmat kusuru bulunan kişiler ise gözlüksüz göremezler ve sürekli göz ağrısı çekerler. Basit egzersizler ile kendinizi test edebilir ve rahatsızlığınız olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Astigmat Tedavisi

Korneanın ışığı kırma kusuru olarak bilinen ve aynı zamanda göz merceğinin yüzeyinin pürüzlü olmaması durumunda da ortaya çıkan astigmat çeşitli yollarla tedavi edilmektedir. Tedavi olarak gözlük kullanımı, lens kullanımı, lazer ameliyatları olarak çeşitli tedavi yöntemlerine sahip olan bir göz kusuru olması ile bilinen astigmat ülkemizde çok fazla görülmektedir. Astigmat nedir, neden olur gibi sorulara cevap arıyorsanız öncelikle astigmatın oluşması için herhangi bir sebep bulunmamaktadır. Göz yapınızın doğuştan gelen bir nedenle ideal yuvarlaklıkta olmaması, göz ameliyatları geçirdikten sonra göz yüzeyinin istenilen pürüzlülükte olmaması gibi sebeplerden dolayı oluşan astigmat göz kaslarının sürekli çalıştırılmamasından kaynaklı olarak da görülmektedir.

Yorumlar (0)