Aspirinin o kanser riskini yüzde 13 oranında azalttığı belirlendi

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, her gün aspirin kullanımının yumurtalık kanseri riskini azalttığına yönelik önemli araştırmalar yapıldığını dile getirerek, “Her şeye rağmen aspirin mutlaka doktor kontrolünde tüketilmeli. Bilinçsizce tüketmek, çok ciddi rahatsızlıkları da beraberinde getirir” uyarısında bulundu. 

SAĞLIK 30.07.2022, 10:46 31.07.2022, 11:30
Aspirinin o kanser riskini yüzde 13 oranında azalttığı belirlendi

Onkoloji alanının öncü dergilerinden olan Journal of Clinical Oncology, her gün aspirin kullanımının yumurtalık kanseri riski taşıyan kişilerde kanser gelişim hızını yavaşlattığını duyurdu. Ses getiren araştırma, aspirin kullanımına ilişkin merakı da artırdı. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, gerçekleştirilen araştırmanın umut verici olduğunu ancak aspirinin kesinlikle bilinçsiz tüketilecek bir ilaç olmadığını vurguladı. 

“Yumurtalık kanseri, kadınlarda çok sık görülen bir hastalık”

Yumurtalık kanserine ilişkin bilgiler veren Prof. Dr. Coşkun, “Yumurtalık kanseri, kadınlarda çok sık görülen bir hastalık. Çok az belirti gösterdiği için tespit edilmesi de genelde geç oluyor. Bu kansere genetik yatkınlığı bulunan kadınlarda, özellikle BRCA-1 ve BRCA-2 genlerinde mutasyon olanlarda yumurtalık kanseri riski daha fazladır. Bunun yanı sıra rahim ve meme kanseri riski de net şekilde artış göstermektedir” ifadelerini kullandı.

“8 bin 300 hasta tek tek incelendi”

Journal of Clinical Oncology dergisinde yayımlanan makaleye ilişkin görüşlerini paylaşan Prof. Dr. Coşkun, “Bu bizim alanımızın en önemli dergilerinden birisi. Aspirin kullanımına ilişkin çok önemli araştırmalar yapıldı ve bu araştırmalar Journal of Clinical Oncology dergisinde yayımlandı. Hurwitz Lauren ve ekibi tarafından gerçekleştirilen bu araştırma, toplam 17 farklı çalışmanın bir araya getirilmesi sonucu ortaya çıktı. Toplam 8 bin 300 hasta tek tek incelendi. Tamamlanan çalışmalar neticesinde her gün aspirin kullanımının yumurtalık kanseri riskini yüzde 13 oranında azalttığı görüldü. Bu çok önemli bir tespit oldu. Bundan sonraki çalışmalara da ışık olacaktır” şeklinde konuştu. 

“Yayımlanan bu araştırma, önemli bir referans kaynağı olabilir”

Yumurtalık kanserinin tedavisinde hangi yöntemlerin uygulandığını da açıklayan Coşkun, “Yumurtalık kanseri olma ihtimali taşıyan bireylerde aslında fazla bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Genellikle rutin tarama süreci yapılır, bazı durumlarda koruyucu cerrahi uygulanır. Onların dışında maalesef şu an başka bir yöntem bulunmuyor. Yayımlanan bu araştırma, bu hastalığın ileriye dönük tedavi aşamalarına ilişkin de önemli bir referans kaynağı olabilir” dedi.

“Aspirini kesinlikle bilinçsizce tüketmeyin”

Yapılan bu araştırmalara rağmen bilinçsizce aspirin kullanımının büyük riskleri de beraberinde getirdiğini dile getiren Prof. Dr. Coşkun, “Bu araştırmalara bakarak aspirini kesinlikle bilinçsizce tüketmeyin. Bu istediğiniz zaman tüketebileceğiniz basit bir ilaç değildir. Doktor kontrolü gerekir. Bilinçsizce tüketimi halinde mide kanaması, beyin kanaması ve çeşitli mide rahatsızlıkları gibi pek çok hayati tehlikeyi beraberinde getirir. Ancak yumurtalık kanseri riski taşıyan bireylerde, doktor kontrolünde kullanılmak şartıyla düşünülebilir” ifadelerini kullandı.
 

Yorumlar (0)