Aşının Omicron’a karşı etkinliği ilk kez net şekilde açıklandı: “Aşı olanlarda...” 

Omicron varyantının son dönemlerde Türkiye’de hızla yayılmasının ardından Türk bilim insanları aşıların yeni varyant üzerindeki etkilerini araştırmaya başladı. Delta başta olmak üzere tüm varyantlardan daha hızlı bulaşan ancak öldürücülük oranı daha düşük olan Omicron varyantında aşının etkinliğini araştıran Prof. Dr. Şevket Özkaya, aşı takvimi tam olan vatandaşları sevindirecek açıklamalarda bulundu. 

SAĞLIK 11.01.2022, 16:00 11.01.2022, 17:40
Aşının Omicron’a karşı etkinliği ilk kez net şekilde açıklandı: “Aşı olanlarda...” 

Covid-19 virüsünün tüm varyantlarından daha hızlı yayılan ancak öldürücülük oranı konusunda korkulduğu gibi etkiler yaratmayan Omicron varyantı, bilim insanları ve sağlık çalışanlarında ikilemlere sebep oluyor. Türkiye’de de hızla yayılan yeni varyant, vaka sayılarını bir dönem günlük 70 bin sınırına dayandırmış olsa da vefat sayılarına etki etmemiş görülüyor. Bunun üzerine kolları sıvayan sağlık çalışanları ve bilim insanları, özellikle Omicron ve aşılama arasındaki etkileşimi araştırmak için uzun süren incelemelerde bulunuyor. 

O araştırmaları yapan isimlerden biri de Samsun’da görevini icra eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya. Pandeminin Türkiye’de başlamasından bu yana 15 bin hastayla ilgilendiğini belirten Özkaya, aşı takvimini tamamlamış olanlara müjde niteliğinde haberler verdi. 

“Vaka sayılarında inanılmaz boyutta artış yaşanıyor” 

Özkaya: “2021 senesinin son mutasyonu olan Omicron, Türkiye’de hızlı şekilde yayılıyor. Bu da vaka sayılarında inanılmaz boyutlarda artışı meydana getiriyor. Şu anda henüz kış mevsimine giriş yapmadık. Önümüzdeki günlerde havaların soğuması ve kış mevsiminin tamamen gelmesiyle birlikte insanlar sosyal ortamlarını kapalı alanlara taşıyacaklar. Bu da vaka sayılarını daha da artıracak. Ancak burada önemli bir nokta var. Şimdiye kadar gözlemlediğimiz kadarıyla Omicron, aşı takvimini tamamlamış olan kişilerde akciğere inmiyor.” 



“Omicron, oldukça hafif seyrediyor” 

Özkaya: “Gördüğümüz kadarıyla şu anda en kötü tablo, virüsün akciğere tutulumu ile birlikte sebep olduğu akciğer hasarı. Bu da yoğun bakıma yatışı ve ölümleri doğuruyor. Omicron, şu anda diğer varyantlara göre oldukça hafif seyrediyor. Gönül rahatlığıyla ifade edebilirim ki aşısız kişilerde akciğer tutulumu yaşanırken aşı olan kişilerde Omicron, akciğere inmiyor. Aşılamanın devam etmesi ve hastaların aşı takvimini tamamlamasını bu sebeple istiyoruz. Son aşısının üzerinden 3, 4 ya da 5 ay geçmiş kişiler artık aşısız kabul ediliyor. Virüs değişiyor. Virüsle birlikte toplum da değişiyor. Değişim, aşı takvimine ve bağışıklık sistemine de yansıyor. Bu sebeple aşılarımızı düzenli olarak yaptırmamız gerekiyor.” 

“Tam kapanmadaki hasta sayısına ulaştık” 

Özkaya: “Vatandaşlar, yeniden kapanma gelip gelmeyeceği konusunda tereddütler yaşıyorlar. Şu anda tam kapanma dönemindeki hasta sayısına yeniden ulaşmış bulunuyoruz. Ancak buna karşın herhangi bir yasak ya da kapanmayı yeniden beklemiyoruz. Çünkü hastaneye yatışlar, yoğun bakım doluluğu ve ölüm oranları oldukça düşük. Vaka sayıları günde 70 bine kadar çıkmış olsa da bu sayılar hastaneye yansımıyor. Bu durumun en büyük sebebi ise artık aşıların etkinliğini göstermesi. Ayrıca sürü bağışıklığını şu anda toplumda görmeye başladık.” 



“Aşılı ve aşısız hastalar arasında büyük fark var” 

Özkaya: “Aşı olan ve olmayan hastalar arasında ciddi bir fark var. Örnek yaşadığımız bir durumda ilk hastamız 46 yaşında ve işleri sebebiyle aşı yaptırmaya vakit bulamamış. Bu hastamızda akciğer tutulumunun meydana gelmesi kaçınılmaz oldu. Nefes darlığı oldukça belirgindi. Kendisinin tedavisini yaptık ve gönderdik. Bir diğer hastamız da 50’li yaşlarda ve çok sık yurt dışı seyahati yaptığı için aşı yaptırmaya vakti olmamış. Bu hastamızın akciğer tutulumu bulunuyordu. Solunum yetmezliği de vardı. Kendisini de bir süre yatırarak tedavi ettikten sonra evine gönderdik. Artık mevsimsel grip ve Covid-19 pandemisi birbirine karıştırılır oldu. Özellikle Omicron varyantının artmasıyla birlikte grip semptomları ile Covid-19 semptomları birbirine karıştırılmaya başlandı. Omicron, grip semptomlarıyla gelip geçip gidiyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir şey var: Grip kadar hafif atlatanlar, aşı takvimini tamamlamış olanlar.” 

Yorumlar (0)