Aşılamanın en düşük olduğu ilde hamilelere uyarı: Bebekleriniz de tehlikede!

Aşılamanın en düşük seyrettiği şehir Şanlıurfa’da aşısız hamilelerin kendilerini ve bebeklerini ciddi bir riske attıklarına ilişkin uyarılar yapıldı.

SAĞLIK 11.09.2021, 01:29
Aşılamanın en düşük olduğu ilde hamilelere uyarı: Bebekleriniz de tehlikede!

Türkiye’de geçtiğimiz sene toplamda doğurganlık hızının 3,71 çocuk ile en fazla olduğu Şanlıurfa’da her sene yaklaşık 60 bini aşkın bebek doğuyor.

Koronavirüs aşılanma oranında son sırada bulunan şehirde çok sayıda hamile aşısını olmadı.

“Hastalığı kapsanız dahi hafif atlatacaksınız”

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Alev Esercan, ülke geneline göre şehirdeki gebe sayısının oldukça fazla olduğunu ifade etti.

Şehirde aşılama oranının herkes için büyük bir sağlık sorunu olduğunu söyleyen Esercan şu ifadeleri kullandı:

“Koronavirüs diğer vatandaşlarımız ve gebeler için önemli bir sağlık sorunu. Giderek hastaneye yatışlarımız ve hasta sayımız artıyor. Bundan dolayı anne adayları için özellikle bir çağrı yapmak istiyoruz.

Biliyorsunuz ki gebelikte hepatit B ve tetanos gibi kimi aşılar yapılabiliyor. Bunlar gerekli olduğunda 3 ayın ardından güvenli bir şekilde uygulanan aşılar. Koronavirüs aşısı da bu aşılar gibi 3 ayın ardından uygulanabilir.

Bu aşının yapılmasından sonra koronavirüsü geçirme riskiniz yine bulunuyor ancak bu aşılardan sonra bebeğinize ve size herhangi bir zarar gelmeyecek ve hastalığı kapsanız dahi hafif bir şekilde atlatacaksanız.”

“Bebeğinizi kaybetme riskiniz bulunuyor”

Aşı yaptırmayan bebeklerin ve gebelerin büyük bir risk altında olduğunu söyleyen Esercan, aşılı olmadan hastalığı kapan gebelerin hastalığı ağır bir şekilde geçirebileceğine dikkati çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aşı olmaksızın hastalığa yakalanan hamilelerimiz, koronavirüs olduğunda yoğun bakımda olma riskiniz, akciğerlerde zatürre denilen tutulumun olması durumu artacaktır. Bundan dolayı bebeğinizin ve sizin sağlığınız için aşıyı öneriyoruz.

Bununla birlikte hastalığa yakalandığınız zaman hastaneye yatmasanız dahi gebelikle beraber kimi problemler, bebeğinizin kaybı, erken doğum sizin hayati riskiniz, düşük gibi kimi faktörler de görülebiliyor.

Özellikle yine gebelikten dolayı bağışıklığın bu dönemde düşük olması, hastalığın daha da ilerlemesi, entübe edilme, yoğun bakım ve akciğerlerin bozulması gibi durumlar yaşanabiliyor.

“Hastalık enfeksiyonunu çok ağır geçiriyorlar”

Hiç aşı yaptırmayan veyahut eksik aşı yaptıran gebelerin sayısının sürekli arttığını görüyoruz. Genellikle bu kişiler hastaneye yatırılıp burada tedavileri yapılıyor. Hastalık enfeksiyonunu çok ağır geçirenler ve yoğun bakımda olan gebe hastalarımız var. Akciğer tutulumu olan ve nefes darlığı çeken gebelerimiz bulunuyor. Yaşanan bu durumdan bebekler de etkileniyor.

“Bu süreçte kaybettiğimiz annelerimiz de oldu”

Hem bebeğin genel durumunun bozulmaması hem de annenin genel durumunun kötüleşmesinden dolayı gebeliği sonlandırabiliyoruz. Bu süreçte hatta anne kaybımız da oldu.

Anne adayları, hem bebeğiniz hem de kendiniz için nasıl ki kullanmış olduğunuz ilaçları, yemeğinizi, vitaminlerinizi, içtiklerinizi düşünüyorsanız, koronavirüs için de aşımızı düşünelim ve aşı olalım.”

Yorumlar (0)