Aşı yaptırmak orucu bozar mı? Diyanet’ten açıklama…

Ramazan ayı yaklaşırken aşı yaptırmanın orucu bozup bozmayacağına ilişkin sorular da gündemdeki yerini korurken Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan konuya ilişkin açıklama geldi.

SAĞLIK 02.04.2021, 22:39
Aşı yaptırmak orucu bozar mı? Diyanet’ten açıklama…

13 Nisan tarihinde başlayacak olan Ramazan ayı bu sene de koronavirüsün gölgesinde geçecek.

Bir taraftan aşılama süreci devam ederken öte yandan ise aşının orucu bozup bozmayacağı sorusu gündemdeki yerini koruyordu.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, koronavirüs başta olmak üzere diğer aşıların da orucu bozmadığına ilişkin açıklama yaptı.

Aşı orucu bozar mı?

Bozkurt, aşılarının hiçbirinin içerisinde vitamin veya gıda içeriği olmadığı kaydederek bu konuya ilişkin göz ardı edilmemesi gerekenin şüpheli şeylerden uzak durarak şüphesizlere yönelinmesi gerektiğini söyleyerek, ramazan ayı süresince oruca engel teşkil edecek şeylerden uzak durulması gerektiğinin altını çizdi.

“Aşı oruca engel değil”

Gün içinde ramazan ayında korona aşısı yaptırmak durumunda olanların veya randevusu gün içinde verilen kişilerin rahatlıkla koronavirüs aşısını yaptırabileceklerini kaydeden Bozkurt, “Çünkü sağlığı korumak, bulaşı önlemek ve sağlıklı kalabilmek için bu çok önemli bir tedbir. Haliyle sağlığımızı korumak için aşıyı olmak zorundayız. Bu aşıyı olmak zorunda olan insanlara orucun engel olmadığını söylemek istiyorum.” dedi.

“Kefaret gerekli değil”

Bozkurt, koronavirüs aşısının orucu bozmamasından dolayı kefaret ve kaza orucu yapmanın gerekmediğinin altını çizerek, “Koronavirüs aşısı da dahil olmak üzere herhangi bir aşının içinde gıda içerikli bir madde ve vitamin bulunmuyor. Böyle bir şeyin vücuda girmesi orucu bozmuyor ancak tedbirli hareket edilmesi gerektiği düşünülürse imsak ve iftar arasında olunabilir. Fakat gün içerisinde olmak isteyenler varsa olabilir, bu durum oruca zarar vermeyecektir.” dedi.

Yorumlar (0)