Aşı olmayan 14 yaşındaki çocukta ciddi akciğer tutulması

Kovid-19 ile mücadelede, her geçen gün aşılama yaşı düşerken aşı olmayan çocuklarda da önemli akciğer tutulumları görülmeye başladı. 12 yaş üstü kronik rahatsızlığı bulunan hastalara da aşı yapılmaya başlarken, Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya, aşı yaptırmamış ve kronik rahatsızlığı bulunan 14 yaşındaki bir çocuğun akciğerlerinde ciddi tahribat ortaya çıktığını belirtti.

SAĞLIK 02.09.2021, 13:45 04.09.2021, 09:30
Aşı olmayan 14 yaşındaki çocukta ciddi akciğer tutulması

Bazı vatandaşlar, aşı olma konusunda tereddüt yaşamaya devam ederken, Kovid-19 virüsü, çocuk hastaları da etkilemeye başladı. 

14 yaşındaki çocukta akciğer tutulumu

VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Prof. Dr. Şevket Özkaya, aşılanacak yaş grubunda bulunan çocukların hemen aşılanması gerektiğine dikkat çekti. Kronik hastalığı bulunan ve akciğerlerinde meydana gelen tahribat sebebiyle ciddi nefes darlığı, ateş ve öksürük şikayeti bulunan 14 yaşındaki bir hastanın akciğerlerini inceleyen Prof. Dr. Özkaya, şunları söyledi:

"14 yaşında olup kronik hastalığı bulunan bir çocuk hastamızda ciddi akciğer tutulumları ortaya çıktı. İki akciğerinde de yaygın konsolidasyon ve buzlu cam alanları var. Bu yaş grubundaki çocuklarda beklemediğimiz bir şey. Bu risk okullarımızda da var. Sağlık sisteminin kitlenmemesi ve okullarımızın açık kalması için kesinlikle aşı olmalıyız. Biz, çocuklarımıza rol model olmalıyız. Hastanelerimiz şu anda hastalara yetişebiliyor. Yeterli sayıda yatak sayımız var. Fakat kontrollü sosyal yaşamımızı düzene sokmadıkça ve aşı olmadığımız sürece, gelecek dönemde hastanelerde yatak sayısı problemi yaşayabiliriz.” 

"Çocuklara kötü örnek olmamalıyız" 

Okulların açılmasıyla birlikte çocuklarını salgından nasıl koruyacakları konusunda ailelerin tereddüt yaşadığını dile getiren Prof. Dr. Özkaya, sözlerini şöyle tamamladı:

"Aşılamada yaş grubu düştükçe, aşı olmayan yaş gruplarında hastalık görülmeye başladı. 15-18 yaş grubunda artık aşı olmamış hastalarımız ciddi akciğer tutulumları şikayetiyle hastaneye gelebiliyor. Maalesef çocuklarımıza kötü örnek olduk. Kontrolü sosyal yaşam, mesafe ve maske tedbirlerini doğru bir şekilde uygulayamadık. Bunları çocuklardan istememiz maalesef çok zor olacak. Çocuklarımızı korumanın en önemli yolu aşıdır. Aşı yaşı gelmiş bütün öğrencilerimizin aşı olması lazım. Aşı sırası gelmemiş çocuklarımızın ise ailesinde özellikle baba, anne ve daha büyük ebeveynlerinin, dedelerin, anneannelerin aşılanması gerekiyor. Bizim, çocuklara rol model olmamız lazım. Temizlik, mesafe ve maske felsefesini çocuklara örnek göstermeliyiz. Okulların açık kalmaya devam etmesi, iki şarta bağlıdır. İlki, aşı dönemi gelmiş çocuklarımızın aşısını yaptırması, ikincisi ise aşı yaşına gelmemiş çocukların ebeveynlerinin aşılanmalarıdır" 

Yorumlar (0)