Aşı olana bulaşır mı? Uzmanlar kafa karıştırıyor...

Covid-19'a karşı aşı geliştiren Rusya'dan "Sputnik V" ile ilgili açıklama geldi. Uzmanlar, korona aşısı uygulanan kişiye Covid-19 bulaşabileceği uyarısında bulundu ve gribi örnek gösterdi.

SAĞLIK 28.11.2020, 15:35 28.11.2020, 15:42
Aşı olana bulaşır mı? Uzmanlar kafa karıştırıyor...

2019 yılının Aralık ayında Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyayı felç eden Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 61 milyon 308 bini geçti. Çeşitli konularda istatistik tutan ve salgının başından bu tarafa tuttuğu verileri yayınlayan referans veri sitesi Worldometers'a göre 27 kasım 2020 Cuma günü saat 09.00 itibarıyla koronavirüsten ötürü yaşamını yitirenlerin sayısı ise 1 milyon 437 bin 840 oldu.

Vaka sayılarında Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Brezilya'nın başı çektiği pandemide ikinci dalganın hızının çok yüksek olduğu görülüyor. Ülkelerin büyük bölümü, vaka sayılarında rekorlar kırıyor.

Prof. Dr. Uğur Şahin'in ortağı, eşi Özlem Türeci'nin ise yönetim kurulu üyesi olduğu BioNTech firması ile Pfizer firmasının ortak geliştirdiği aşının yüzde 95'in üzerinde, Rusya'nın koronavirüse karşı geliştirdiği Sputnik V aşısının ise yüzde 90'ın üzerinde etkiye sahip olduğunun açıklanması uluslararası kamuoyunda büyük heyecan yarattı. Dünya ekonomilerine de büyük moral olan bu iki gelişme sonrası "aşıların dağıtımının nasıl yapılacağı", "yeterli doz için gerekli üretim kapasitesinin durumu" merak edilirken, Rusya’dan kafa karıştıran bir açıklama geldi.

"Mutlak koruma yok"

Rusya'daki Rospotrebnadzor Epidemiyoloji Araştırma Enstitüsü'nün direktör yardımcılığını yapan Aleksandr Gorelov, koronavirüse karşı aşı olmanın Covid-19'a yakalanmayı engellemeyeceğini belirtti.

Aleksandr Gorelov, aşı yaptıranların da enfekte olabileceğini, fakat hastalığının seyrinin aşı yaptırmayana göre daha hafif olacağını söyledi.

Mutlak bir korumanın mümkün olmadığını belirten Aleksandr Gorelov, aşılananlarda hastalığın çok daha hafif ve komplikasyonsuz geçeceğini bildirdi.

Grip aşısı örneği

Chumakov Araştırma ve Geliştirme Merkezi yetkililerinden Georgiy Ignatyev ise, yeni tip koronavirüsün mevsimsel bir hastalığa evrilebileceği uyarısında bulundu.

Koronavirüs aşısı olduktan sonra bulaş riskinin devam edeceğini söyleyen Georgiy Ignatyev, bir örnek ile görüşünü destekledi:

"Koronavirüs aşısı olsanız dahi Covid-19'un bulaşma riski var. Aşısız günlerde salgın sürecinde nasıl davranılıyorsa, maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına riayet edilmesi gerekir. Nasıl ki grip aşısı olanların grip olma ihtimali varsa Covid-19'a karşı aşı olanların da koronavirüse yakalanma ihtimalleri var. Tek fark hastalığın seyri. Grip aşısı olan kişi, gribe yakalandığında hastalığı çok hafif seyreder. Koronavirüs aşısı uygulanan kişide de bulaş olma durumunda hastalık hafif seyredecektir. Aşı periyotları gündeme gelecektir. Nasıl ki grip aşısı her yıl olunuyorsa koronavirüs aşısının da her yıl yapılması gerekebilir."

Yorumlar (0)