Aşı karşıtlığı artıyor

Çeşitli nedenlerle çocuklarına aşı yaptırmayı reddeden ebeveynlerin sayısı artıyor. Uzmanlar uzun süredir görülmeyen salgın hastalıkların yeniden ortaya çıkmasından endişe ediyor.

SAĞLIK 25.10.2019, 14:43
Aşı karşıtlığı artıyor

Aşı karşıtlığının gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Çocuk Doktoru Prof. Fahri Ovalı, "Bilimsel herhangi bir kanıt olmamasına rağmen çeşitli gerekçelerle aşı reddi artıyor. Sağlık Bakanlığının da anayasanın verdiği hakla toplumun ve çocukların sağlığını koruma sorumluluğu var. Bu görev kapsamında aşı uygulaması devam ediyor.” dedi.

Aşı karşıtlığının Amerika’da başladığını ifade ede Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fahri Ovalı Medimagazin’e yaptığı açıklamada, ABD’de bir doktorun aşılarda cıva olduğunu gerekçe göstererek çocuklarda otizme neden olduğunu öne süren bir yayın yaptığını ve bu yayın sonrası ailelerde aşıya karşı şüphe oluştuğunu söyledi.

"Bu yayın sahte"

Daha sonra yapılan çalışmalarda bu yayının sahte olduğunun ortaya konulduğunu vurgulayan Ovalı, tüm ebeveynlere yayının geri çekildiğini ve yayını yapan doktorun intihar ettiğini hatırlattı. 

On yıl öncesine kadar Türkiye’de aşı reddinin çok az olduğunu dile getiren Ovalı, gelinen noktada binlerce ailenin aşıya karşı olduğunu ve aşı reddinin giderek arttığını ifade ederek şunları söyledi: 

“Bilimsel herhangi bir delil olmamasına karşın çeşitli gerekçelerle aşı reddi artıyor. Sağlık Bakanlığının da anayasanın verdiği hakla toplumun ve çocukların sağlığını koruma görevi var. Bu görev çerçevesinde aşı uygulaması devam ediyor. Anayasa Mahkemesi bir dava sonucunda aşı reddinde bir karar verdi. Kararda aşıyı reddeden ailenin haklı olduğu söylendi. Verilen kararın ayrıntısına baktığımızda; Anayasa Mahkemesi zorunlu aşıların gerekli olup olmadığıyla ilgili bir tartışmaya girmiyor."

“Zorunlu aşı takvimi kanunlaştırılmalı”

Prof. Dr. Fahri Ovalı sözlerine şöyle devam etti:

"Ailenin rızası olmazsa aşı yapılamıyor. Bunun tek istisnası, eğer kanunî olarak vücut dokunulmazlığına dokunulabilecek bir durum söz konusu ise o durumda kanunun verdiği yetkiyle o girişimi yapabiliyorsunuz. Anayasa Mahkemesi ‘Zorunlu aşıların devlet tarafından zorla yaptırılabileceğine dair bir kanun yoktur’ dedi. Umumi Hıfzıssıhha Kanununda çiçek ve kuduz aşılarına ilişkin maddeler var. Bu aşıların yapılması gereken durumlarda devlet zorla bu aşıları yapabiliyor. Ancak Anayasa Mahkemesi diğer aşılara ilişkin böyle bir madde olmadığına hükmetti. Dolayısıyla ‘kanun olmadığı zaman kişi de istemiyorsa, kişi haklıdır, devletin bir yaptırım gücü yoktur’ sonucuna varıldı.”

Anayasa Mahkemesi’nin aşı konusunda verdiği kararın tartışmalara yol açtığını kaydeden Prof. Ovalı Sağlık Bakanlığının zorunlu aşı takviminin kanunlaştırılması ile bu problemlerin çözüleceğini belirtti. Sağlık Bakanlığının aşı takviminin her sene güncellendiğini vurgulayan Prof. Dr. Ovalı, zorunlu aşı uygulamasının Sağlık Bakanlığı genelgeleri ile sürdürüldüğünü belirterek “Sağlık Bakanlığı’nın her yıl düzenleyeceği aşı takvimi” ibareli bir kanunla problemin çözülebileceğini söyledi.

Dünyada kızamık vakaları artıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, kızamık nedeniyle 2017'de 111 bin kişi yaşamını yitirdi.

Bu salgının nedeni olarak aşılarla ilgili yalan ve sahte haberlerin yayılması ve sağlık sistemlerindeki aksaklıklar gösteriliyor. 2016-17 yıllarında dünya çapında kızamık vakalarında yüzde 30 artış kaydedildi.

DSÖ salgınlarla ilgili açıklamada, "Bir ülkede meydana gelmiş olan birkaç vaka, aşı koruması olmadan kısa sürede on binleri, hatta yüz binleri bulabilir." ifadesini kullandı.

En yüksek artışlar Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa ve Doğu Akdeniz'de oldu. Aşı karşıtı hareketin başını ABD çekiyor.

Türkiye'de de bu tür salgınların aşı karşıtı ailelerin artması nedeniyle tekrar ortaya çıkmasından endişe ediliyor.

Yorumlar (1)
hale 3 yıl önce
fahri ovalı bizi üzmüştür