Aşı karşıtlarına kötü haber: Aşı olmayanlara kısıtlama gelebilir

Van Valisi, yüzde 35 aşı oranı ile Türkiye’de 71. sırada yer alan Vanlıların bazı hizmetlerden faydalanamayabileceklerini aktardı.  

SAĞLIK 29.06.2021, 13:45 29.06.2021, 14:04
Aşı karşıtlarına kötü haber: Aşı olmayanlara kısıtlama gelebilir

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas ve Van İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetcioğlu, şehirdeki Covid-19 salgını ve aşılama hakkında bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda yapılan konuşmalar sırasında aşı olunmasını teşvik etmek amacıyla atılacak adımlar ve salgın boyutu görüşüldü. 

Mehmet Emin Bilmez: “Hastane doluluk oranı açısından Türkiye’nin en iyi şehirlerinden biriyiz fakat buna karşın aşılama oranı istediğimiz düzeyde değil. 1 Temmuz itibarıyla normalleşmeye adım atılıyor ve kısıtlamalar tamamen kalkıyor. Esnafımızın ve halkımızın bunu beklediğini biliyoruz. Ama 30 büyükşehirde aşılama oranı yüzde 52 iken Van’ın aşılama oranı yalnızca yüzde 35 civarında. Ülke genelinde vaka sayılarında azalma yaşanırken bizde bu azalma yaşanmıyor.” 

“Günde ortalama 100 pozitif vaka çıkıyor” 

Mehmet Emin Bilmez: “Günde ortalama 100-120 arasında pozitif vaka çıkıyor. Buna karşın hastane doluluk oranımız yüzde 30 civarında. Aşılamada da 81 il arasında 71. sırada yer alıyoruz. Oysa aşılama konusunda hastanelerimizde gece saatlerinden sabah saatlerine kadar ciddi hazırlıklar yapılıyor. Sabah başlayan aşılama geceye kadar sürüyor. Sağlık ocaklarımızda da 08.00-17.00 arasında aşılama yapılıyor. 213 sağlık çalışanından oluşan 63 farklı ekibimiz de köyleri, park ve bahçeleri gezerek aşı sırası gelenleri aşılıyor.” 



“Biz hassasiyet gösteriyoruz ama vatandaşlarımız göstermiyor” 

Bilmez: “Biz hassasiyet gösteriyoruz ama vatandaşlarımız göstermiyor. Şehir olarak günde 12 bin aşılama oranını bile görebilmiş değiliz. Oysa ki bizim büyüklüğümüzde olan şehirlerimiz günde 20 bin civarında aşı yapıyor. Aşı stokunda da problemimiz yok. Ekip açısından da sıkıntımız yok. Vatandaşlar aşı yaptırmadıkça vaka artışı yaşanıyor. Bu durum da ticari hayatımıza yansıyacak. Hem hemşehrilerimizin aşı olması gerekiyor hem de herkesin birbirini aşı konusunda teşvik etmesi gerekiyor. Sağlık kuruluşuna gelip aşı olmak istemiyorlarsa bize söylesinler biz ekibimizi onlara yönlendiririz.” 

“18 yaş ve üzeri herkesin aşı olması gerekiyor” 

Bilmez: “Vaka sayısı bakımından son aylarda Türkiye’nin en iyi illeri arasında yer aldık. Aşılama konusunda da aynı başarıyı yakalayabiliriz. Bunun için de hemşehrilerimizin bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Sosyal ve ticari hayatımızın hızlı şekilde normale dönebilmesi için 18 yaş ve üzeri herkesin aşı olması gerekiyor. Hem esnafımıza hem de sağlık çalışanlarımıza olan saygımızdan ötürü bir an önce aşı olmamız gerekiyor. Esnafımızın daha sıkıntılı günler yaşamasını istemiyorsak ve kısıtlamaların tekrar gelmesini istemiyorsak aşı olalım. Aşılama konusunda ülkede ilk 5 il arasına girmemiz şart.” 



“Aşı olmayanlara kısıtlama uygulanabilir” 

Bilmez: “Şimdi yalnızca uyarıyoruz ama bir süre sonra aşı olmayan kişilere karşı kısıtlama da uygulanabilir. Şehirlerarası ve yurt dışı bilet satın alırken, toplu taşımaya binerken ve kamu kurumlarına girişlerde kısıtlamalar uygulanabilir. Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için aşı olmaları gerekiyor. 18 yaş üzerindeki herkes seyyar aşı stantlarında aşısını vurulabilir. Şu anda en yüksek aşılama oranı Bahçesaray’da ve o da yalnızca yüzde 48. En düşük aşılama oranı ise Erciş’te ve yüzde 29 oranında. 65 yaş üzerindekilerin aşılanması konusunda iyi iş çıkardık. Bunun sebebi de yaşlı nüfusumuzun az olması. Yaşlı nüfusumuzun yüzde 90’ından fazlasını aşılayabildik. Şu anda hastanede yatanların da çok az miktarı yaşlı. Fakat yaş oranı düştükçe rehavete kapılanları ve aşı yaptırmayanları görüyoruz. Van’da 8 adet delta varyantı tespit edildi. Bunun 4’ü İpekyolu’nde 4’ü de Erciş’te.” 

698 bin 700 kişi aşılama planı kapsamındaydı ama aşılama yapılamadı

Aşılama programının başlamasıyla birlikte planlama yapan sağlık çalışanları, 698 bin 700 kişinin aşı olması gerektiğini bildirmişti. Fakat şu ana kadar yalnızca 342 bin 681 kişi aşı oldu. Yapılan birinci doz aşı sayısı 250 bin 155 iken ikinci doz aşı sayısı sadece 92 bin 526. 

Yorumlar (0)