Aşı ikna timleri akıllardaki soruları gidermek için görevde

Aşı ikna timleri, sırası gelmesine karşın aşı olmak konusunda endişe yaşayan vatandaşları evlerinde ziyaret ederek doğru bilgileri onlarla paylaşıyor ve aşı olmaları konusunda akıllardaki soru işaretlerini gideriyor.

SAĞLIK 27.05.2021, 10:18 28.05.2021, 09:25
Aşı ikna timleri akıllardaki soruları gidermek için görevde

Koronavirüsle mücadelenin en kritik adımlarından aşı seferberliği tüm hızıyla sürerken, aşı zamanı gelen kimi vatandaşların endişelerinden dolayı “aşı ikna timleri” oluşturuldu.

Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’nün bünyesinde 17 ilçede kurulmuş olan aşı timleri, kendilerine aşılamada öncelik sırası gelmesine karşın aşı olmaya ilişkin tereddüt içerisinde olanların evlerine gidiyor.

Sağlık çalışanları şehirlerin en ücra noktalarına kadar giderek, araçla ulaşımın bulunmadığı evlere sıcak havaya karşın tulumlarıyla yürüyerek gidiyor. Güler yüzü ve Ege şivesiyle dikkati çeken Aydınlı vatandaşlar tarafından aşı timleri misafir ediliyor.

Sağlık çalışanları aşının önemini aktarıyor

Aşının önemi ve salgın sürecini aktarmaya başlayarak söze başlayan sağlık çalışanlarına vatandaşlardan ilk soru olarak genelde aşının yan etkisinin olup olmadığı geliyor. Ekip, aşıya ilişkin bütün detayları tek tek paylaşarak, kendilerinin de aşı olduğunu söyleyince konuya ilişkin tedirginlikler büyük ölçüde azalıyor.

İkna olanlar evlerinde aşılanıyor

Kimi zaman dakikalarca konuya ilişkin konuşma gerçekleştiren ekip, kabul eden vatandaşların aşısını yapıyor. Ekip mesai kavramı gözetmeksizin fedakarca çalışarak şimdiye dek bini aşkın kişiyi aşıladı.

“Evdeyim” diyerek vatandaşlar aşı olmuyordu

İncirliova ilçesindeki Palamut Mahallesi’nde yaşamını sürdüren ve aşı sırası gelmesine karşın “Evden nasıl olsa çıkmıyorum” deyip 4 aydır aşısını olmayan 90 yaşındaki Ayşe Bacakoğlu da dahil olmak üzere 20 kişi ikna oldu.

İlçe Sağlık Müdürü Elçi: Biz de aşı olduk

Kendisi de ikna çalışmalarına dahil olan İlçe Sağlık Müdürü Gülay Elçi, aşılanmadan dolayı endişeli olan Perihan ve Mehmet çiftine “Aşıyı biz de olduk. Binlerce insan aşı oldu. Bir sorun olmadı. Defalarca geldik bu köye. Aşı olanlar da bir problem yaşamadı.” dedi.

“Herhangi bir ülkede böyle bir seferberlik yok”

Konuşmanın ardından Mehmet Gediş Aşı olmayı kabul ederek şunları söyledi:

“Birçok kişi aşı için fikrini paylaştı. Ben de kime inanacağımı bilmiyorum. Hocalarımız bizleri ikna etti. Bir tedirginliğim yok şuan. Bakar mısınız hizmete? Ayakta aşımızı olacağız. Sizlerden ve devletimizden Rabbim razı olsun. Ne kadar söz söylesek yetersiz kalır. Büyük bir gayret var burada. Hiçbir ülkede böyle bir seferberlik görülmemiştir şimdiye dek. Üstelik de ücretsiz olarak.”

“Artık cesurum, aşıdan korkmuyorum”

Ayfer Uçak da aşı olmaktan korkarken, “Çevremdeki kimi kişiler aşının yan etkileri bulunabileceğini söylüyordu. Düne kadar korkut taşıyordum fakat artık cesurum korkmuyorum. Bu virüs günlerini umarım geride bırakırız.” şeklinde konuştu.

İkna timinde görev alan Doktor Betül Yılmaz ise 4 aydan beri sahada bulunduklarını ve ikna ile yüzlerce kişinin aşılandığını kaydetti.

Yılmaz, “Ekibimiz kurulduğu günden bu zamana dek belirli aralıklarla bütün köyleri dolaşıyoruz. Yaş aralığı değiştiğinde yeniden gidiyoruz. İnsanlar bilinmedik bir durumla karşılaştıkları için tedirginlik yaşayabiliyorlar. Sağlık ekiplerinin fikirleri önemseniyor. Onlara durumu anlatıp ikna ediyoruz. Aşılama böylece daha da etkili oluyor.” dedi.

İkna timi aşılama hızını arttırdı

Osman Açıkgöz (İl Sağlık Müdürü) şehirde şimdiye kadar 549 bin kişiye aşı yapıldığını söyleyerek şunları söyledi:

“Sağlık profesyonellerince evlerinde ziyaret edilen vatandaşların aşıya ilişkin endişeleri yerinde değerlendiriliyor. Şimdiye dek iyi gidiyor, arkadaşlarımız iknaya ilişkin tecrübe kazandı ve vatandaşlar da sağlık çalışanlarımıza güveniyor. Sahada bizzat edinilen izlenimlere bakıldığı zaman son derece kulaktan dolma ve basit bilgilerle aşıya ilişkin endişeler olduğu görülüyor.”

Yorumlar (0)