Aşı etkisini göstermeye başladı: '65 yaş üstünde vaka sayıları yarıya indi'

Bilim Kurulu Üyelerinden biri olan Prof. Dr. İlhan, 2021’in ocak ve nisan ayları mukayese edildiğinde, Kovid-19 aşısı yaptıran 65 yaş ve üzeri vatandaşların hastalığa yakalanma oranının yarı yarıya azaldığını açıkladı.

SAĞLIK 18.05.2021, 15:19 19.05.2021, 11:23
Aşı etkisini göstermeye başladı: '65 yaş üstünde vaka sayıları yarıya indi'

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Sağlık Bakanlığı Toplum Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. M. Necmi İlhan, 65 yaş üstü olup en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşların, Kovid-19 virüsünü ağır geçirme ve hayatını kaybetme riskinin daha fazla olduğunu ifade etti.

“65 yaş üstünün hastalık ve ölüm riski azaldı”

65 yaş üstü vatandaşların hastalık ve hayatını kaybetme riskinin azaltmak için kitlesel aşılamada sağlık çalışanlarından sonra öncelik verildiğini belirten Prof. Dr. İlhan, gelinen son noktada 65 yaş üstü vatandaşların ağır hastalık ve hayatını kaybetme riskinin ciddi ölçüde azaldığını açıkladı.

İlhan, tanımlanan bu yaş gruplarında aşının iki dozunun yaptırılmasının, virüse karşı ciddi oranda koruyuculuk sağladığının ortaya çıktığını ifade etti.

İlhan, 1 Ocak tarihinde 65 yaş ve üstü vatandaşların, aşı sonrası vaka oranı yüzde 17,7 olarak ortaya çıkarken son rakamlarda ise bu oranın yüzde 8,2’ye düştüğünü açıkladı ve şunları söyledi:

"2021’in ocak ve nisan ayları arasında 65 yaş üstü vatandaşların, Kovid-19’a yakalanma oranları kıyaslandığında, yarı yarıya bir azalma var. O yüzden aşının gerçekten koruyuculuk anlamında bir etki yaptığının bilinmesi gerekir."

Söz konusu bu yaş grubunda yüzde yüz oranında aşılamanın bir an önce yapılmasının ciddi önem taşıdığını ifade eden Prof. Dr. İlhan, aşının iki dozunu da yaptıranların bütün tedbirlere uymaya devam etmeleri gerektiğine dikkat çekti.

"Aşılamayı teşvik etmek için yapılıyor”

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgede, aşının iki dozunu yaptıran 65 yaş üstü vatandaşların normal yaşamın içinde yer alabileceklerinin belirlendiğini anımsatan İlhan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"65 yaş üstü vatandaşlar evde kalmakla birlikte bir yandan ruh sağlığı problemleri yaşayabiliyor, akrabalarını göremiyor bir yandan da rutin yaşamlarındaki fiziksel etkinliklerini yapamıyor. Aşılaması tanımlanan bu yaş grubu için daha esnek koşullar sağlanabilecek. Bu sebeple sırası gelen 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın aşılarını yaptırması fiziksel ve ruhsal sağlıklarının kontrolü açısından oldukça önemli. Genelge ile birlikte sağlanan bu esnekliği, aşılamayı teşvik için de yapılan bir uygulama olarak değerlendirmek de mümkün."

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı verilere göre, kasım ayında yoğun bakıma yatırılan hastaların %69'unu 65 yaş ve üstü vatandaşların oluşturduğunu, bu oranın ise şu an %53'e düştüğünü hatırlatan İlhan, "Rakamlar açıklandığında 65 yaş ve üstü vatandaşların %25'e yakını henüz aşı olmamıştı. Şu an bu yaş grubunda aşılanmama oranının %10'lara düştüğünü söylemek mümkün görünüyor. Bu yüzden tam korunma için, tüm 65 yaş üstü vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyorum." sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)