Arjantin’de ortaya çıkan bakteri, 6 kişiyi öldürdü

Arjantin’in Tucuman eyaletinde yaşanan bir gelişme, ülkeyi tedirgin etti. Edinilen bilgilere göre bir klinikte ortaya çıkan ‘Legionella’ isimli bakteri, bulaştığı 6 kişinin ölümüne sebep oldu. 

SAĞLIK 06.09.2022, 10:08
Arjantin’de ortaya çıkan bakteri, 6 kişiyi öldürdü

Konuyla ilgili detayları paylaşan Tucuman Sağlık Bakanlığı, bakterinin bulaştığı kişilerde zatürreye sebep olduğunu ve bu nedenle toplam 6 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Legionella bakterisi taşıyan 13 kişi ise rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Son gelişmeler eyalette paniğe sebep olurken Tucuman Eyalet Sağlık Bakanı Luis Medina Ruiz’den yeni bir açıklama geldi. Vaka sayısının yükselmeye devam ettiğini belirten Ruiz, “En az 8 hasta daha tespit ettik. Bunlardan birisi klinikte bulunan bir hastamızdı. 5’i hasta bakıcı, diğer iki kişi ise sağlık çalışanı” ifadelerini kullandı. 

“Klinik dışında ortaya çıkmış bir vaka şu an yok”

Öte yandan bakterinin doğurduğu zatürre sebebiyle hayatını kaybeden son iki hastanın 81 ve 64 yaşlarında olduğu duyuruldu. Bu kişilerin farklı sağlık sorunları da bulunduğunu vurgulayan Ruiz, “Öte yandan şu an hastanede tedavi altında olan iki hastamızın durumu ağır. İkisi de solunum cihazına bağlanmış vaziyetteler. Bu hastalığı taşıyan kişilerin tamamı klinikle bağlantılı olan insanlar. Klinik dışında ortaya çıkmış bir vaka şu an yok. Dolasıyla bakterinin kinikten yayıldığını görüyoruz” şeklinde konuştu. 

“Hastalığın insandan insana bulaşma riski bulunmuyor”

Bakterinin neden olduğu hastalık geçen hafta ortaya çıkmış, bir hemşire ile bir doktorun yaşamını yitirmesi sonrası endişeler artmıştı. Günlerce hastalığın ne olduğu tespit edilemezken, yapılan incelemeler sonrası ölümlerin ‘Legionella’ isimli bir bakteriden kaynaklandığı ortaya çıkmıştı. Legionella bakterisine ilişkin bir açıklama yayımlayan Arjantin Sağlık Bakanlığı, “Legionella bakterisi, merkezi havalandırma sistemi veya su yoluyla bulaşabiliyor. Genellikle solunum yolları üzerinden insan vücuduna giriyor. Hastalığın insandan insana bulaşma riski bulunmuyor” ifadelerine yer verdi. 

Erken tanı konmazsa ölümcül risk taşıyor

Legionella hastalığı, bir akciğer enfeksiyonu olarak tanımlanıyor. Bulunduğu familyanın en bulaşıcı bakterisi olma özelliğini taşıyan Legionella, hafif ateşli hastalığa sebep olduğu gibi hızlı ve ölümcül bir zatürre de doğurabiliyor. Bunun yanı sıra alt solunum yoluyla tüm vücudu sistematik bir şekilde zayıflatıp kişiyi ağır komaya sokabiliyor. Hastalık, bakteri vücuda girdikten sonra, 2 gün ile 10 gün arasında kendini göstermeye başlıyor. Erken tanı konulmadığı takdirde bakterinin vücuda yayılımı ölümcül risk taşıyor. Hastalığın başlangıçtaki en önemli belirtileri ise yorgunluk ve halsizlik olarak ön plana çıkıyor. 

Yorumlar (0)