Araştırmalar ortaya çıkardı: Göz rengi hangi hastalığa yatkın olduğunuzu belirliyor

Göz rengi, doğuştan gelen bir fiziksel özelliktir ve değiştirilemez. Yapılan araştırmalar ise göz rengimizin bazı hastalıklara olan yatkınlığımızı belirleyebileceğini ortaya koydu. İncelenen veriler, göz rengimize dayalı olarak risk altında olduğumuz hastalıkları gün yüzüne çıkardı. İşte göz renginize göre yakalanma riskiniz olan hastalıklar...

SAĞLIK 02.02.2023, 11:10
Araştırmalar ortaya çıkardı: Göz rengi hangi hastalığa yatkın olduğunuzu belirliyor

Hastalıkların ortaya çıkmasında vücut özelliklerimiz büyük bir öneme sahip. Fazla kilolu bir kişide kalp hastalıkları ve diyabet gibi birden fazla rahatsızlık tehlikesinin artırdığı biliniyor. Fakat bu duruma sağlıklı beslenme ve sporla beraber müdahalede bulunulabiliyor. Müdahale edilemeyen durumlar içerisinde ise göz rengimiz bulunuyor. Gerçekleştirilen araştırmalar, göz renklerimizin hangi rahatsızlıklara daha yatkın olduğumuzu gün yüzüne çıkarıyor.

Mavi gözler

Bilim dergisi Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention'da paylaşılan ve araştırmacılar tarafından 4 sene süresince 6-10 yaş grubunda bulunan beyaz tenli çocukları inceleme altına alındı. Söz konusu araştırma sonucuna göre, mavi gözlü olan çocukların, yetişkinlik dönemlerinde melanom şeklinde isimlendirilen habis cilt kanseri tehlikesini artırabilen doğum lekeleri gösterme ihtimali daha yüksek olarak görüldü.

Koyu renkli gözler

Yapılan incelemeler daha koyu renkte olan bir irisin (gözün renkli kısmı) ultraviyole ışığını engellediğini ortaya çıkarıyor. Bu durum ise oldukça önemli olarak görülmektedir. UV ışığı maküler dejenerasyon adına bilinen tehlike faktörlerinden bir tanesidir. Daha açık renkte irisi bulunan kişilerde ise ciddi görme bozukluğuna görülme riski daha yüksektir.

Açık renkli gözler

Colorado Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan araştırmada, vitiligo eğilimi olan 13 gen tespit edildi. Verilerde, bozukluğu bulunan kişilerin gri veya mavi gözlere sahip olma ihtimalinin, bozukluğu bulunmayan kişilere kıyasla daha düşük olduğunu ortaya çıkardı.

Georgia Eyalet Üniversitesince 12.000 kişinin katılım sağladığı araştırmada, açık renkli gözlü insanların daha fazla alkol tükettiklerini ve koyu renkli kişilere göre bağımlı olma riskinin daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar bu durumun, gözlerin rengini almasını sağlayan pigmentler tarafından üretilen ve beyin hücreleri içerisindeki elektriksel faaliyette rol oynayan melaninin neden olduğu varsayılıyor.

Yorumlar (0)