Araştırma sonucu yayımlandı: Kovid-19'a yarıyor, riski artırıyor

Hava kirliliğinin COVID-19'a (yeni tip koronavirüs) yakalanma ve hastalığı ağır belirtilerle geçirme ihtimalini artırdığı tespit edildi.

SAĞLIK 22.09.2021, 18:47
Araştırma sonucu yayımlandı: Kovid-19'a yarıyor, riski artırıyor

Belçika Yüksek Sağlık Konseyi tarafından yayımlanan rapora göre, çevresel etki çalışmaları, hava kirliliği ve iklim parametrelerinin virüsün bulaşma oranıyla ilişkili olduğunu ortaya koydu.

Bulgular, havadaki ince toz zerreciklerindeki 1 mikrogramlık artışın dahi hastanede yatan koronavirüs hastalarında solunum cihazına bağlı kalma süresini uzattığına ve can kaybı oranlarını da yüzde 8-11 oranında artırabildiğine işaret etti.

Raporda nem, sıcaklık ve bulaşma arasındaki ilişki net bir şekilde ortaya konulmasa da virüsün nem ve sıcaktan etkilenebileceği, yaz döneminde bulaş ihtimalinin arttığı yönündeki önceki bulgular doğrulandı.

51 bin erken ölüm engellenebilir

İklim hedeflerinin yalnızca küresel ısınma sebebiyle değil, halihazırdaki sağlık kriziyle mücadele için de önemli bir konuma geldiğine işaret edilen raporda, sağlığa ve çevreye dair verilerin uyarı ve gözlem sistemlerine yapısal biçimde entegre edilmesinin gelecek viral krizlerin engellenmesinde etkili olacağı belirtildi.

Avrupa Çevre Ajansı, AB'de (Avrupa Birliği) analiz ettiği 323 şehrin yarısından fazlasında hava kalitesinin kötü olduğunu belirlemişti.

2018 yılında 41 Avrupa ülkesinde yaklaşık olarak 417 bin erken ölüme sebep olan hava kirliliğinin DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından tavsiye edilen seviyelere düşürülmesinin her sene yaklaşık 51 bin erken ölümü engelleyebileceği tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)