Araştırma: Koronavirüsün erkek üreme sistemi üzerindeki etkileri

Doç. Dr. Bakırcıoğlu, farklı devletlerde COVID-19'un erkek üreme sistemi üzerinde oluşturduğu etkinin araştırıldığını dile getirerek, virüsün erkekleri daha fazla etkilediği ve daha ağır seyretmesine sebep olduğu üstünde durulduğunu bildirdi.

SAĞLIK 03.05.2021, 22:58 04.05.2021, 14:17
Araştırma: Koronavirüsün erkek üreme sistemi üzerindeki etkileri

Üreme sağlığı ve üroloji uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu, gerçekleştirdiği yazılı açıklamada, evlat sahibi olmak isteyen çiftlere, hem doğal yollarla gebelik hem de kısırlık tedavilerinde COVID-19 ilgili şüphelerin, gebe kalma hususunda duraklamaya neden olduğuna vurgu yaparak, hususun tedavi süresince meydana gelebilecek olası enfeksiyondan ayrı, hastalığın kısa ve uzun dönemde bilinmeyen etkileri olarak ifade edildiğini aktardı.

"Çalışmalar sürüyor"

Pandemi sürecinde hastalığın kadında ve erkekte üreme organları ve doğurganlık üzerindeki etkilerini anlamayabilmek için çalışmaların halihazırda sürdüğüne değinen Bakırcıoğlu, uluslararası makale ve çalışmaların neticelerine dair olarak, şu bilgileri paylaştı:

"Virüs, spermlere zarar veriyor"

"Hemen hemen tüm ülkelerde, birbirinden farklı gruplarda çalışmalar devam ediyor. Koronavirüsün erkek üreme sistemindeki etkileri hususunda, hem hamile kalmayı planlayan hem de evlat sahibi olma problemi yaşayan çiftlerin kuşkularını giderecek ve problemlerine yanıt verecek çalışmalar sürüyor. Korona hastalığını geçiren erkekler üzerinde gerçekleştirilen bazı çalışmaların neticeleri elde edildi. Şurası kesin ki erkekler bu virüsten çok da ağır bir şekilde etkileniyor. Testosteron hormonu sebebi ile COVID-19'un daha fazla sitokin fırtınasına ve hastalığın daha ağır seyretmesine sebep olduğu üzerinde duruluyor. Bir diğer önemli etken, ACE2/TMPRSS2 reseptörünün erkeklerde daha fazla oranda bulunması ve androjen, yani erkeklik hormonu yüksekliğinin buna sebep olması. Bilimsel araştırmalar tüm hızıyla devam ediyor. Wuhan Tongji Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirilen çalışmada, virüse yakalanan erkeklerin sperm üreten hücrelerinin öldüğü ve testis dokusuna zarar verdiği sonucuna varıldı."

Bakırcıoğlu, Floransa Üniversitesi'nde yapılan bir diğer çalışmada, durumu ağır olan erkekler ile bulguların düzelmeye gittiği vakaların kıyaslandığını, durumu ağırlaşan ve vefatla neticelenen vakaların testosteron değerlerinin iyileşen erkeklerden önemli oranda düşük olduğunun gözlendiğini anlattı.

Semptomlu geçirenler için '3 ay' önerisi

Avrupa ve Amerika Üreme Sağlığı Dernekleri tarafından aşının, koronavirüs ve etkilerinden korunmanın en önemli yolu olarak açıklandığına işaret eden Bakırcıoğlu, aşıların yapılmasının, koronavirüsten korunmak için eldeki yegane silah olduğunu kaydetti.

Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu, çocuk sahibi olmayı dileyen ve bu yönde tedavi alan çiftlere hastalıktan korunmak için tedbirlere mutlaka uymaları, ateşli ve orta seviyede ağır semptomlarla hastalığı geçirenlere en az 3 ay sonra evlat sahibi olmak için tedaviye başlamaları tavsiyesinde bulundu.

Yorumlar (0)