Araştırma kanıtladı: Kahvaltı mı akşam yemeği mi?

Birçok kişi hafif bir akşam yemeği tüketmek ve sağlam bir sabah kahvaltısı yapmanın kilo üzerindeki etkisini merak ediyor. Konu ile ilgili araştırma sağlayan İskoç bilim insanları, 30 denek üzerinde yaptığı incelemelerde şaşırtan sonuçlara ulaştı. Bilim insanları gıdaların ne zaman tüketildiğinden daha çok ne oranda alındığının büyük bir rol sahibi olduğunu söylüyor.

SAĞLIK 13.09.2022, 09:24
Araştırma kanıtladı: Kahvaltı mı akşam yemeği mi?

Kilo vermek isteyen kişilerin merak ettiği konulardan bir tanesi de sabah kahvaltısının mı? Akşam yemeğinin mi? Daha yararlı olduğudur. Bu konuda adıl önemli olan "ne zaman değil ne kadar" tükettiğinizdir. İskoçya'nın Aberdeen Üniversitesi bilim insanları "iyi bir kahvaltı yapmanın ve hafif bir akşam yemeği yemenin" kilo kaybı üstündeki etkisini araştırdı.

Bir ay içerisinde 3,5 kilo verdiler

Kilo verme düşüncesinde olan 30 denek üstünde gerçekleştirilen incelemede, katılımcılardan yarısı akşam yemeğine, geri kalan yarısı ise sabah kahvaltısına odaklandı. Sağlam bir sabah kahvaltısı yapan kişiler, öğle ve akşam vakitlerinde tüketim olarak daha hafif gıdalar tercih etti. Kahvaltıyı çok iyi yapmayan diğer kişiler ise öğle ve akşam zamanlarında daha yoğun şekilde beslendi.

Günde toplam 1700 kalori alan her iki denek ekibinin de bir ay içerisinde 3,5 kilo verdiği tespit edildi.

Özel bir etkisi bulunmuyor

Araştırmacılar aynı oranda gıda yenildiği sürece, "sağlam bir sabah kahvaltısı yapıp, hafif bir akşam yemeği tüketmenin" zayıflama sürecindeki dikkate özel bir etkisi bulunmadığını belirledi. Araştırmanın sonuçları ise bir bilimsel dergide yayımlandı. Bunun yanı sıra araştırmacılar, kilo verebilmek adına "yaktığınızdan daha düşük kalori almanız önemlidir” önerisinde bulunuyor.

Ancak bilim insanları, günlük kalori miktarının büyük bir kısmını sabah kahvaltısında tüketen kişilerin bütün gün süresince daha az acıktığını dile getiriyorlar.

Yorumlar (0)