Araştırma: İşsizlik de kanser nedeni

'Kriz-Kanser Döngüsü' isimli bir çalışma yapan Doç. Dr. Gülgün Çiğdem, daha evvel ABD'de yoksulluk-kanser arasındaki bağı sorguladığı çalışmalarında bu kez de ülkemizi ele aldı. Çiğdem, gerçekleştirdiği araştırma neticesinde kanser hastalığının bilinen risk faktörlerine işsizliği de ekledi.

SAĞLIK 09.12.2021, 20:55 10.12.2021, 17:55
Araştırma: İşsizlik de kanser nedeni

Doç. Dr. Çiğdem’in özgün çalışması İtalya’da yayımlandı. Ülkemiz kapsamında yapılan analizlere ilişkin konuşan Çiğdem, “Araştırmalar sonucunda işsizliğin kanserin sebeplerinden biri olduğu ortaya çıktı.” dedi.

"3 kat daha ağır geçiriyorlar"

Çiğdem, COVID-19 ile birlikte işsizliğin artış gösterdiğini dile getirerek, “Salgın sebebiyle alınan tedbirler kitlesel işsizliğe sebep oldu. Yine ABD'de yapılan bir araştırma kanser hastalarının COVID-19 sebebiyle ölme ihtimallerinin 3 kat fazla daha olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle bazı kanser türleri COVID-19 semptomlarını ağırlaştırıyor." sözlerini sarf etti. 

"Salgının ekonomik etkileri de oldu"

Salgının yalnızca sağlık krizine sebep olmadığını söyleyen Çiğdem, global bir ekonomik buhrana da sebep olduğunu kaydederek, "Kanser ve salgın arasında sıkışıp kalan yoksulluk ve işsizlik, çeşitli politikalarla önlenmesi gereken bir makro iktisadi olgulardır. Salgın sürecinde gerekli olan adımların derhal atılmaması, çok daha ağır bir mali ve beşeri yükleri de arkasından getirecektir." diye konuştu.  

Yorumlar (0)