Antikor araştırması: Biontech 162, Sinovac 9 kat artırdı

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları üzerinde, üçüncü doz aşıda hangi aşının daha fazla antikor oluşturduğu incelenirken, Sinovac yaptıranların antikor değeri 9 kat; Biontech yaptıran kişilerin antikor değeri ise 162 kat yükseldi.

SAĞLIK 22.09.2021, 16:47
Antikor araştırması: Biontech 162, Sinovac 9 kat artırdı

Kovid-19 salgınıyla mücadelede devamlı olarak tartışılan konuya ilişkin Türkiye'de Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından ortak bir çalışma yapıldı.

Çalışmaya 179 sağlık çalışanı katıldı

2021’in temmuz ayında sağlık çalışanları için üçüncü doz aşı kararı alınmış ve bu doz için Biontech ile Sinovac seçenekleri sunulmuştu.

Hangi aşının üçüncü dozda daha fazla antikor sağladığı, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki sağlık çalışanları üzerinde yapılan bir çalışmayla incelendi.

Yapılan çalışmaya 84'ü erkek 53'ü kadın olmak üzere toplam 179 sağlık çalışanı katılırken, 138 görevli çalışmayı tamamladı. Sağlık personelinin 103'ü Biontech, 35'i ise Çin aşısı Coronavac'ı seçti.

İlk kan örnekleri üzerinde yapılan inceleme sonucunda elde edilen en düşük antikor 10,9; en yüksek değer ise 5 bin 542,6 AU/ml olarak kayıtlara geçti.

Güçlendirici doz olarak Coronavac yaptıran kişilerin antikor değeri 1187,90 çıktı. Biontech yaptıran çalışanlarda ise bu değerin 17 bin 619 olarak belirlendi.

Bu, Coronavac'ın antikor seviyesini 9 kat, Biontech'in ise 162 kat artırdığına işaret ediyor.

Bioentech’in yan etkisi fazla

Yan etki bakımından iki grup arasında da anlamlı bir fark olduğu görüldü. Sinovac aşısı yaptıran 35 sağlık personelinin yalnızca 3'ü aşı sonrası yan etki olarak aşının yapıldığı yerde ağrı bildirdi. Biontech grubunun ise yüzde 88'den fazlası en az bir yan etki gördüklerini dile getirdi. En sık görülen yan etkilerin ise; enjeksiyonun yapıldığı yerde ağrı, kas ağrısı, halsizlik, ateş ve baş ağrısı olduğu aktarıldı.

Yorumlar (0)