Anne adayları için önemli uyarılar!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Okan Özden, yeme içme alışkanlıklarına dikkat etmeleri konusunda anne adaylarına uyarılarda bulundu.

SAĞLIK 31.12.2019, 13:45
Anne adayları için önemli uyarılar!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Okan Özden, bir anne adayının bebeğini korumak ve beslemek için alması gereken bazı tedbirler olduğunu ifade etti.

Annelerin en büyük kaygısının bebeğinin sağlığı olduğunu belirten Özden, tüketilecek gıda seçimine çok daha fazla özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti. Özden, bazı gıdaların hamilelik için ideal olduğunu ancak bazılarının da bebek bekleyen anneler için uygun olmadığını kaydederek, "Günümüzde anneler artık yedikleri ve içtikleri her şeyden sorumlular, çünkü bebeklerini yeterli ya da yetersiz miktarda beslemeleri açısından çevresel faktörler sebebi ile çok daha fazla risk altındalar." dedi.

Birçok işlenmiş veya çiğ gıda çeşitlerinin doğum defektlerine veya bebekte gelişme geriliğine neden olduğunu aktaran Özden, çiğ ve az pişmiş hayvansal gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

"Bazı gıdalar enfeksiyon kaynağı olabilir"

Özden, az veya orta pişmiş kırmızı veya beyaz et ürünleri, çiğ veya az pişmiş deniz mahsulleri ve az pişmiş yumurta içeren gıdaların toksoplazma, salmonella ve listeria gibi enfeksiyonların kaynağı olabileceğini ve bu nedenle bebeğin sağlığı ve gelişimi için zararlı olduğunu vurgulayarak, "Her ne kadar bazı anne adaylarının hamilelik döneminde canları çok alkol çekse de, gebelikte içilebilecek güvenli alkol miktarı diye bir şey yoktur." diye konuştu.

"Alkolün her formu zararlı"

Hamilelikte alkolün her formunun sakıncalı olduğuna işaret eden Özden, bu süreçte tüketilen alkolün bebeklerde hayat boyu devam edebilecek fiziksel, zihinsel ve davranışsal bozukluklara neden olabileceği konusunda uyardı. Özden, içilen sıvıların çoğunun göbek kordonu aracılığıyla bebeğe geçeceğini hatırlatarak, "Kabul etmek lazım, kafein gebelikte uzak durulması gereken en zor gıdalardan birisi. Sadece enerji vermekle kalmayıp, beyninize bir takım uyarılar yaparak bağımlılık da oluşturuyor. Gebelikte de göbek kordonu vasıtasıyla bebeğinize geçeceğinden fazla miktarda önerilmemekte." ifadelerini kullandı.

Özden, kafeinin tüketim miktarına bağlı olarak bebeklerde uyku döngüsü bozuklukları ya da hiperaktiviteye neden olabileceğini söyledi.

"Cıva içeriği yüksek olan balık türleri tüketilmemeli"

Yüksek miktarda civanın genel olarak köpekbalığı, kılıç balığı, kral uskumru ve ton balığı gibi büyük balıklarda bulunduğunu kaydeden Özden, "Hamilelik sürecinde cıva içeriği yüksek olan bu balık türlerinin tüketimini önermiyoruz. Çünkü bu ürünlerde bulunan yüksek cıva oranları bebekte gelişme geriliği ve beyin hasarı ile ilişkilendirilmekte." şeklinde konuştu.

"Meyve, sebze ve protein ağırlıklı bir diyet uygulanmalı"

Özden, konserve light ton balığında cıva miktarının hafif düzeyde olduğunu ve ayda iki-üç öğünü geçmemek koşuluyla tüketilebileceğini belirterek, Hamileliğiniz boyunca zihinsel ve duygusal sağlığınız kadar, beslenme ihtiyaçlarınıza da dikkat etmeniz çok önemli. Bebeğinizi taşıdığınız sürece onun sağlıklı bir şekilde gelişmesi için gerekli olan tüm besinleri ona siz sağlayacaksınız. Meyve ve sebze içeren, proteinle desteklenmiş dengeli bir diyet, sağlıklı bir hamilelik dönemi bebeğinize verebileceğiniz ilk ve en özel hediyelerden biri olacaktır." dedi.
 

Yorumlar (0)