Anksiyete Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kaygı bozukluğu diğer adıyla anksiyete kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyen bir psikolojik rahatsızlık olarak değerlendirilmektedir. 

SAĞLIK 02.08.2020, 14:00
Anksiyete Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İnsan biyolojik bir canlıdır. Yaşadığı çevre içerisinde çeşitli olaylardan doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenmesi onun birtakım davranışlar geliştirmesine neden olur. Kişinin günlük yaşamda karşılaşabileceği bazı istenmeyen durumlar veya tehlikeler kaygı duygusunun açığa çıkmasına yol açar. Kaygı ya da endişe duyma insana has bir davranış biçimidir. Her insanda mevcut olan kaygı duygusu normal ölçülerde ise kişinin olumsuzluklar karşısında çabuk tepki göstererek kendini koruması mümkündür. 

Endişeye yol açan durumlar kişiyi tehdit edebilecek kadar önemli değilse ve buna rağmen yoğun bir kaygı duygusu yaşanıyorsa anksiyete bozukluğu adı verilen rahatsızlık ortaya çıkar. Kişinin maruz kaldığı bu olumsuz duygu oldukça yoğun bir biçimde kendisini hissettirir. Uzun bir süre kaygı duygusunun tesirinde kalan kişi duygularını sağlıklı bir biçimde kontrol edemeyecek duruma gelir. 

Kaygı bozukluğu yaşayan kişinin yaşam kalitesinde de bir azalma oluşacaktır. Endişe duygusunu yoğun olarak yaşayan kişiler bu durumdan kendi başlarına kurtulamıyorlarsa konunun uzmanından yardım alarak tedavi olmalıdırlar. 

Anksiyete  bozukluğu yaşayan kişiler sürekli tekrarlayan takıntılara sahipse bu duruma saplantı bozukluğu yani obsesif kompulsif bozukluk denir. Anksiyete bozukluğu ile panik atak durumu da sıklıkla karıştırılan bir durumdur. Her iki rahatsızlıkta da belirtiler benzer özellikler gösterebilmektedir. 

Panik atak geçiren kişinin kalp atışlarında hızlanma olur ve kişi tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalmış hissine kapılır. Anksiyete türlerinden biri de sosyal fobi olarak adlandırılan bir durumdur. Toplu olarak bulunulan ortamlarda kişi küçük düşmüş hissine yol açan bir korku yaşar. Yaşadığı bu korku onu endişeye sevk eder. Psikolojide bu duruma sosyal fobi denilmektedir. 

Anksiyete Neden Olur? 

Pek çok psikolojik rahatsızlığın temelinde olduğu gibi anksiyete bozukluğunda da çocukluk döneminde yaşanan travmalar öne çıkar. Çocukluk dönemi önemli bir zaman aralığıdır ve bu dönemde yaşanan sorunlar bireylerin ileriki yaşamlarında karşılaşacakları psikolojik sağlık problemlerine temel teşkil eder. 

Anksiyete bozukluğuna yol açan sebepler kesin olarak tespit edilmiş olmamakla birlikte genetik ve çevresel faktörlerin bu duruma neden olduğu düşünülmektedir. Kişinin beyin fonksiyonlarında meydana gelen dengesizliklerin de bu rahatsızlığın oluşmasında etkisi olduğu kabul edilmektedir. 

Anksiyete Belirtileri Nelerdir? 

  • Kişinin kendisini yeterince değerli bulmaması. 
  • Yoğun bir biçimde gerginlik hissi yaşamak. 
  • Olumsuzluklar karşısında kolaylıkla gerginleşmek. 
  • Umudunu yitirme duygusu. 
  • Yaşadığı çevreden uzaklaşma isteği. 
  • Kendine olan güven duygusunu kaybetme. 
  • Zaman zaman titremeler yaşamak. 
  • İnsanlardan uzaklaşma isteği. 
  • Yaşadıklarının kişiyi mutlu etmemesi. 
  • Ağlama ihtiyacında artış olması. 
  • Odaklanma konusunda sorun yaşamak. 
  • Unutkanlıktaki artış. 
  • Sürekli üzgün hissetmek. 
  • Endişe hislerinde meydana gelen artış. 
  • Uyku konusunda problem yaşama. 
  • Kolay yorulma ve bitkinlik hissini sık yaşama. 

Anksiyete Nasıl Tedavi Edilir? 

Anksiyete psikolojik bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer sağlık problemlerinde olduğu gibi konunun uzmanı olan kişiler tarafından teşhisi konmalı ve tedavisi yapılmalıdır. Bu tür belirtiler gösteren kişi bir psikiyatri uzmanına yönlendirilmelidir.  

Anksiyete rahatsızlığı kişiden kişiye değişik özellikler gösterebilmektedir. Bu sebeple de uygulanan tedavi yöntemlerinde farklılık olması doğal bir durumdur. Uzman psikoloğun teşhis koymasının ardından hastalığın seyri doğrultusunda uygulayacağı tedavi yöntemleri kişiye özgü olacaktır. Bu tür psikolojik rahatsızlıklarda anti depresan ilaçların yanı sıra hastanın durumuna uygun terapi yöntemleri de uygulanmaktadır. 

Yorumlar (0)