Ambulansın giremediği sokaklara onlar giriyor: Motorize sağlık ekibi

Hatay’ın Antakya ilçesinde görev yapan motorize sağlık ekibi, ambulansın giremediği dar sokaklara girerek, hastalara ilk müdahaleyi yapıyor. 20 kişiden oluşan ekip, hızı ve başarısıyla takdir topluyor. 

SAĞLIK 11.11.2022, 09:49 11.11.2022, 18:13
Ambulansın giremediği sokaklara onlar giriyor: Motorize sağlık ekibi

Hatay’da 11 sene önce faaliyete geçen motorize sağlık ekibi, özellikle ambulansların giremediği dar sokaklarda hayati bir görev üstleniyor. Dar sokakların yanı sıra trafiğin yoğun olduğu caddelerde de büyük katkı sağlayan ekip üyeleri, vatandaşlara çok kısa bir süre içerisinde ulaşarak olay yerinde ilk müdahaleyi yapıyor. Motosikletlerin arkasında bulunan ekipmanlar ve tıbbi malzemelerle hastaya ilk tedaviyi uygulayan sağlık personelleri, ardından gerek görülmesi halinde ambulans çağırarak kazazedenin hastaneye kaldırılmasını sağlıyor. 

“Ekibimizde 4’ü motosiklet kullanan toplam 20 personelimiz var”

Hatay’ın motorize sağlık ekibine ilişkin bilgiler veren İl Ambulans Servisi Başhekimi Mehmet Kaçıra, “Ekibimizde 4’ü motosiklet kullanan toplam 20 personelimiz var. Personellerimiz dönemsel olarak değişiyor. Şu an bünyemizde 2 adet ‘motosiklet ambulans’ olarak adlandırdığımız aracımız var. Dar ve girilmesi zor olan sokaklardaki kalp krizi, bayılma, trafik kazası, beyin kanaması gibi çeşitli durumlarda bu bölgelere motorize sağlık ekibimizi sevk ediyoruz. Örneğin eski Antakya evlerinin bulunduğu bölgede çok dar sokak var. Oraya büyük ambulanslarımızın girmesine pek mümkün değil. Bu tür durumlarda motorize ekibimizi hızlı bir şekilde olay yerine gönderiyoruz. Dar sokaklarda acil bir vakaya ulaşmak gerçekten çok zor. Trafiğin yoğun olduğu caddelerde de ambulans çoğu zaman hareket edemiyor. Bu sebep motorize sağlık ekibimiz çok hızlı ve başarılı çalışmalara imza atabiliyor” dedi. 

“3-5 dakika içinde kazazedeye ilk müdahale yapılıyor”

Kendilerine vaka anonsu geldiğinde ilk olarak motorize sağlık ekiplerini olay yerine gönderdiklerini dile getiren Kaçıra, “Motosikletli sağlık personellerimizin hem trafikte daha hızlı hareket etme imkanı hem de dar sokaklara girip çıkma kolaylığı sebebiyle ilk anonslarda onları olay yerine gönderiyoruz. Vakaya ilk müdahaleyi onlar yapıyorlar. Anons gelir gelmez, trafiğine durumuna göre en geç 3-5 dakika içinde kazazedeye ilk müdahale yapılıyor. O sırada eğer kazazedenin durumu ağırsa da ambulansımız bölgeye sevk ediliyor. Ambulans gelene kadar motorize sağlık ekiplerimiz tarafından yaralı vatandaşımızın ilk müdahalesi yapılmış oluyor. Sonrasında ambulansa bindirerek kazazedemizi hastaneye naklediyoruz” bilgisini paylaştı. 

Yaz aylarında sahil kesiminde görev yapıyorlar

Motorize sağlık ekibinin yaz aylarında sahil kesiminde hizmet verdiğini belirten Kaçıra, “Yaz aylarında bildiğiniz gibi boğulma vakaları fazla oluyor. Bu tür durumlara hızlı müdahale edebilmek için ekiplerimiz Erzin, Arsuz, Samandağ ve Dörtyol bölgelerimizde aktif görev alıyor. Bu sene ne yazık ki denizlerimizde toplam 35 boğulma vakası yaşandı. Ancak ekiplerimiz hızlı ve başarılı müdahale ile bu vakaların tamamına müdahale etti. Yaz aylarında motorize sağlık ekibimizin sahil kesiminde büyük başarılara imza attığını söylemek gerekir” dedi.

“Kazazedeye ilk müdahalenin hızlı bir şekilde yapılması çok önemli”

Motosiklet ambulans ekibinde yer alan paramedik Abdulkadir Keser de motosiklet ambulansın oldukça avantajlı olduğunu vurgulayarak, “Ambulansların fiziki şartları motorize kadar avantajlı olmuyor. Bazı dar sokakları girmeleri pek mümkün değil, aynı zamanda trafikte de sıkıntı yaşayabiliyorlar. Motorize ekipler, hızlı bir şekilde vakaya ulaşabiliyor ve ilk müdahale daha hızlı bir şekilde yapılıyor. Kazazedeye ilk müdahalenin hızlı bir şekilde yapılması çok önemli. Ambulansların sorun yaşadığı dar sokaklarda, trafiğin yoğun olduğu noktalarda devreye biz giriyoruz. Motosikletlerimiz sayesinde çok kısa bir sürede olay yerine vararak hastaya ilk tedaviyi uyguluyoruz. Gerek görülmesi halinde yine ambulanslarımızı çağırarak, kazazedemizi hastaneye kaldırıyoruz. Motorize sağlık ekibinin her anlamda büyük avantajları olduğunu vurgulamak gerekir” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)