Alzheimer hastalığının tedavisi mi bulundu?

Bilim insanları gerçek nöronlar gibi davranabilen ve beyne yerleştirilen 'beyin çipleri' sayesinde Alzheimer ve diğer nörolojik hastalıkların ileride tedavi edilebileceğini öngörüyor.

SAĞLIK 04.12.2019, 15:14
Alzheimer hastalığının tedavisi mi bulundu?

İngiltere'de Bath Üniversitesi'nde görevli bir ekip elektronik çip geliştirdi. Elektronik çip, insan beyninden bedenin geri kalanına elektrik sinyalleri iletebiliyor ve nöronların çalışma şeklini taklit edebiliyor. Bu sayede nöronların ölmesi ya da bozulması nedeniyle oluşan hastalıkların tedavisinin mümkün olabileceği söyleniyor.

Nöronlar insan kalbinde de bulunuyor, fakat beyindeki nöronlara nazaran sayıları çok az.

Nature Communications dergisinde buluşlarını yayınlayan araştırmacılar, beynin hafızada önemli görev gören hipkampus ve nefes almayı kontrol eden kısmındaki hücreleri taklit etmeyi başardıklarını açıkladı.

Bu ise beyne yerleştirilecek elektronik çiplerin, Alzheimer ve kalp yetmezliği gibi hastalıkların çözümü için yeni bir sayfa açılması anlamına geliyor.

"Kara kutuyu açıp incelemeyi başardık"

Bath Üniversitesi'nden Fizik Profesörü Alain Nogaret, bugüne kadar nöronların kara kutular gibi olduğunu fakat bu kara kutuyu açıp içine bakmayı başardıklarını söylerken gerçek nöronların elektriksel özelliklerini detaylıca taklit edebiliyor olmasından dolayı buluşlarının çığır açıcı olduğunu belirtti.

Araştırmada yer alan diğer profesörlerden Julian Paton ise şunları söyledi:

"Solunum sistemini kontrol eden nöronların taklit edebilecek minyatür çiplerin geliştirilmesi ve insan beynine yerleştirilmesi biyoelektronik açısından son derece heyecan verici."

Yorumlar (0)