Alzheimer hastalığının erken teşhisi mümkün olacak

Alzheimer hastalığının ortaya çıkmasına yol açan anormal "amyloid beta" proteininin miktarını ölçen tanı kiti, Japon bilim insanları tarafından geliştirildi. Sysmex firması tarafından üretilen tanı kitinin, Alzheimer hastalığının erken teşhisi ve tedavisine olanak sunacağı belirtildi.

SAĞLIK 24.12.2022, 11:03 25.12.2022, 12:06 Hakan Öksüz
Alzheimer hastalığının erken teşhisi mümkün olacak

Alzheimer ile ilgili bilimsel çalışmalar, dünya genelinde devam ediyor. Hastalığın kökenlerinin anlaşılması ve tedavi yöntemlerinin belirlenmesi için çok sayıda araştırma yapılıyor. Hastalığın belirtilerini ele verecek yöntemler geliştiriliyor. Japonya hükümetinin, Alzheimer belirtilerini saptayabilen kan testi kiti için kullanım onayı verdiği kaydedildi.

Beyindeki "amyloid beta" proteinin miktarını ölçüyor

Söz konusu kan testine ilişkin açıklamayı, Japonya Sağlık Çalışma ve Refah Bakanlığı (MHLW) yaptı. Hastalığın belirtilerinin tespit edilmesine yarayan tanı kitinin, Sysmex firması tarafından geliştirildiği kaydedildi. Bu tanı kitinin, Alzheimer hastalarının beyinlerinde bulunan "amyloid beta" adlı proteini ölçebildiği kaydedildi.

Piyasaya sürülmesi için hazırlık yapılıyor

Aktarılan bilgilere göre Alzheimer hastalarından alınan küçük miktardaki kanda bulunan "amyloid beta" isimli proteinin miktarını ölçen tanı kiti, hastalığın tedavi olanaklarını geliştirecek. Konuya dair açıklamada bulunan üretici firma Sysmex, ürünün hızlı şekilde piyasaya sürülmesi için çalıştıklarını vurguladı.

Alzheimer belirtileri

Alzheimer hastalığı, beyindeki sinir hücrelerinde tıkanıklığa neden olan anormal "amyloid beta" proteininden dolayı ortaya çıkıyor. Genellikle yaşlı bireylerde görülen hastalık, hafıza kaybına ve soyut düşünmede bozukluğa yol açıyor. Fiziksel işlev kayıplarının görüldüğü hastalarda dil becerilerinde de bozulma ortaya çıkıyor.

Yorumlar (0)