"Altın günü sırası bendeydi" demeyin, ikinci pik yaşanabilir!

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, son günlerde yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarında yaşanan artışı değerlendirdi. Prof. Dr. Özkan, "Gün sırası bana gelmiş, günümü yapayım" ya da "Çocuğumun düğününü yapayım" gibi fikirlere sahip olması durumunda ikinci bir pik noktası yaşanabileğini ifade etti.

SAĞLIK 16.06.2020, 11:51 16.06.2020, 11:56
"Altın günü sırası bendeydi" demeyin, ikinci pik yaşanabilir!

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında 1 Haziran itibarıyla normalleşme sürecine geçildi. 

Normalleşme süreciyle birlikte günlük vaka sayıları da 1500'ü geçmeye başladı.

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, tespit edilen vaka sayılarındaki artışa ilişkin değerlendirmede bulundu. 

"Aslında kontrol altına almıştık"

Prof. Dr. Özkan, söz konusu artıştan önce günlük vaka sayılarının 800-900 civarında seyrettiğini, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) aslında kontrol altına alındığını, sağlık çalışanları ile hastanelerin oldukça iyi çalıştığını ifade etti. 

İşlerin normalleşme sürecinden önce yolunda gitmeye başladığını, vaka sayıları ile can kayıplarının azaldığını ve yeni normal hayata geçiş kriterlerinin yerine getirildiğini belirten Prof. Dr. Özkan, insanların rehavete kapıldığını ve 3 kuralı (maske, hijyen ve sosyal mesafe) unuttuklarını söyledi. 

"Toplu organizasyonlar yapmak doğru değil"

Prof. Dr. Özkan, özellikle bazı illerde vaka artışlarının tespit edildiğine dikkat çekerek, vaka sayılarının arttığı yerlerde nişan ve taziye ziyaretleri gibi  toplu etkinliklerin gerçekleştirildiğini hatırlattı.

10'dan fazla kişinin bir arada olduğu kalabalık ortamlarları meydana getirmenin ve bu tarz organizasyonlar düzenlemenin doğru olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Özkan, insanların kendisini, ailesini ve arkadaşlarını korumak için bu tedbirlere uyması gerektiğini söyledi.

"İkinci pik noktası gelebilir"

Prof. Dr. Özkan, maske takılmasının, sosyal mesafe kuralına uyulmasının ve el hijyenine dikkat edilmesinin önem arz ettiğini belirterek, "Gün sırası bana gelmiş, günümü yapayım" ya da "Çocuğumun düğününü yapayım" gibi fikirlere sahip olması durumunda ikinci bir pik noktası yaşanabileğini ifade etti.

Bu nedenle bazı tedbirlerin yeniden alınabileceğini aktaran Prof. Dr. Özkan, artık herksin kendi sağlığının sorumluluğunu taşıması gerektiğini de ekledi. 

Yorumlar (0)