Almanya’da sağlık hizmeti alamayan Türk, ambulans uçakla vatanına getirildi

Almanya Kassel’de rahatsızlanan ve karaciğerinde tümör olduğu saptanan Ahmet Demiray, yaşadığı ülkede yeterli sağlık hizmeti alamadığı için ambulans uçakla Türkiye’ye getirildi. 

SAĞLIK 04.02.2022, 10:20 06.02.2022, 09:27
Almanya’da sağlık hizmeti alamayan Türk, ambulans uçakla vatanına getirildi

Almanya’nın Kassel şehrinde yaşayan Ahmet Demiray isimli Türk vatandaşının karaciğerinde tümör tespit edildi. Hastanede yeterli sağlık hizmetini alamadığını belirten Demiray ve ailesi, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ile iletişime geçerek nakledilmelerini istedi. Ambulans uçağı dün Frankfurt’a gönderen Sağlık Bakanlığı, akşam saatlerinde Demiray ve ailesini Türkiye’ye ulaştırdı. Yaşlı adamın tedavisi bundan sonra Türkiye’de devam edecek. 



“Vatanıma gidiyorum” 

Uçağa binmeden önce Türk haber ajansına konuşan Ahmet Demiray, yaşadıklarını şu cümlelerle aktardı: “Vatanıma gidiyorum. Allah kimseyi bunların eline düşürmesin. Cumhurbaşkanımızdan da Sağlık Bakanımızdan da Allah razı olsun. Benim dualarım bundan sonra onlar için. Rabbim devletimize güç versin. Hastanede çok acılar çektim. Çağırdığımız hemşire bile 15 dakika sonra geliyor, herkes her şeyi geçiştiriyor. Ameliyathanede bana yaptığı muameleyi telefonla çekebilseydim elimde delil olurdu da hepsini mahkemeye verebilirdim. Öğrencileri koymuşlar başıma beni acıdan hoplattılar. 4 kez kan almak isteyip alamadılar en sonunda doktor geldi.” 

“Babamın rahatsızlığı olmadığını söylediler” 

Ahmet Demiray’ın kızı Reyhan Demiray ise yaşadıkları sıkıntı dolu zamanları şöyle anlattı: “Babam evde rahatsızlanınca ambulans çağırdık ama gelenler babamın durumunun acil olmadığını söyleyip bizi aile hekimine yönlendirdi. Ambulans görevlilerini zorladık babamı hastaneye götürmeleri için ancak öyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede birkaç tahlil yapıldı ve mide ülseri denildi. Sonra karaciğerinde 6 santimlik kitle olduğunu söylediler ve ‘Büyük ihtimalle kanser’ dediler. Fakat hiçbir şekilde acil müdahale yapılmadı. İki tane drenaj taktılar ancak biri yerinden çıkmış onu tekrar iğne vurmadan takmaya çalışmışlar. Babam çok acılar çekti.” 



“Doktor, ’Babanızın nerede ölmesini istiyorsunuz?’ dedi” 

“Tetkiklerden sonra babamın doktoru beni aradı. Safra kanalıyla bağlantılı karaciğer kanseri bulunduğunu söyledi. Tedavisinin olup olmadığını sorduğumda ‘Yok.’ dedi. ‘Ameliyat da yeterli olmaz.’ dedi. Sonra bana ‘Babanızı Türkiye’ye mi götüreceksiniz?’ diye sordu. ‘Evet.’ dedim. ‘Babanızın nerede ölmesini istiyorsunuz?’ diye sordu. Bu sorudan sonra daha fazla konuşmaya dayanamadım Türkiye’ye nakil için Frankfurt Başkonsolosluğuyla iletişime geçtim. İki gün sonra ambulans uçak geldi. Ambulans uçak Frankfurt’a inecekti, havaalanına transfer için ambulans istedik, göndermediler. Ambulansı kiralamak istedik, 4 bin avro istediler ve iki günden önce ambulans vermeyeceklerini söylediler. Türkiye’ye gideceğimizi duyunca hastanede yatan babamı bizimle görüştürmediler bile.” 

“Almanya’da sağlık sistemi diye bir şey yok” 

Ahmet Demiray’ın eşi Gönül Demiray da Almanya’nın sağlık sistemini şu cümlelerle anlattı: “Orada sağlık sistemi diye bir şey yok. Resmen sıfırlar. Türkiye’de yaşayanlar bizi duysunlar. Almanya artık eski Almanya değil. Eşimi resmen öldürmek istediler. Bakmadılar, ilgilenmediler. Vatanımıza kurban olayım. Çocuklarımız Almanya’da olmasa orada asla durmam.” 

Yorumlar (1)
Ibrahim 2 yıl önce
Merhaba hayırlı günler
Adim Ibrahim Almanyadan yaziyorum
Sayin Reyhan Demiray haberini okuyunça yazmak zorunda kaldım nede şu aynı sağlık sorunu biźim de konumuz.
Annemle ilgili sağlık açıdan Hastanede sorun yaşiyoruz sayin Reyhan Demiraya ulaşım imkanımız olsa bilgilenmiş ve hangi yöne yürüyeçeğimiz belli olmuş olurdu.


Saygılarla
Ibrahim