Alarm erteleyenler dikkat! Uzmandan uyarı geldi 

TUTDER Genel Başkanı Doç. Dr. Vural Fidan, sabahları kalkabilmek için ayarlanan alarmların ertelenmemesi gerektiğini, bunun yapılması halinde fiziksel ve zihinsel faaliyetlerdeki performansın azaldığını söyledi. 

SAĞLIK 20.09.2020, 17:35 20.09.2020, 17:55
Alarm erteleyenler dikkat! Uzmandan uyarı geldi 

Alarm erteleyen kişiler için TUTDER (Tüm Uyku Tıbbı ve Araştırmaları Derneği) Genel Başkanı Doç. Dr. Vural Fidan'dan önemli uyarılar geldi. 

Doç. Dr. Fidan, biyolojik saatin haricinde bir zamana uyum sağlamaya çalışmanın, insanların metabolizmalarına zarar verdiğini söyledi. 

"Derin faza girilemiyor"

Uykudan dört fazın önem taşıdığına dikkat çeken Doç. Dr. Fidan, biyolojik saatin haricinde uyanılması nedeniyle derin faza girilemediğini ifade etti.

Doç. Dr. Fidan, söz konusu fazın alarmlar ile bölünmesi halinde sürecin iyice sıkıntılı bir hale geldiğini belirterek, bu durumun hem fiziksel hem de zihinsel dinlenmede sorunlara yol açtığını kaydetti. 

"Alarmları sürekli ertelemek uykuya zararlı"

Alarmların sabah erken vakitlere kurulmasının ve beşer dakika ertelenmesinin uykuya zarar verdiğine dikkat çeken Doç. Dr. Fidan, derin faza sabah saatlerine doğru girildiğini belirtti.

"Yataktan kalkamanız gereken zamana göre kurun"

Doç. Dr. Fidan, alarmın mutlaka yataktan kalkılması gereken zamana göre kurulması ve iptal edilmemesi gerektiğini söyleyerek, bu sürecin uzatılması halinde uyku kalitesinin iyice düştüğünü aktardı. 

"Hem fiziksel hem zihinsel anlamda sıkıntı yaratıyor"

Kısa vakitler için kalkıp tekrar uykuya geçmenin sadece uyku düzenine değil, bedenin tüm performansına da zarar verdiğini kaydeden Doç. Dr. Fidan, söz konusu durumda insanların hem fiziksel hem de zihinsel anlamda etkilendiğini söyledi. 

"Okul başarısını da olumsuz etkiliyor"

Doç. Dr. Fidan, çocukluk sürecinde bu tarz bir durum yaşamanın okul başarısını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekerek, alarmın kesinlikle uyanılacak zamana kurulması ve ertelenmemesi gerektiğini ifade etti. 

Yorumlar (0)