Akut bronşit nedir? Tedavi yolları nelerdir?

Soğuk ve kuru hava, ani hava değişimleri ve sigara kullanımı gibi etkenlerin tetiklediği akut bronşit, vatandaşların son dönemlerde sıkça karşılaştığı hastalıklardan biri haline geldi.

SAĞLIK 06.01.2020, 09:58 06.01.2020, 10:04
Akut bronşit nedir? Tedavi yolları nelerdir?

En büyük nedeni virüsler olan akut bronşit, vücuttaki virüs oranı arttığı için özellikle grip ve nezle dönemlerinden sonra vatandaşların sıklıkla karşılaştığı rahatsızlıklardan biridir. Vücutta bulunan virüslerin vücut direncini düşürmesi ve vücudun iltihaplanması sonucu akut bronşit hastalığı ortaya çıkmaktadır. Ani hava değişimleri, soğuk hava ve sigara kullanımı gibi faktörler ise akut bronşitin ortaya çıkmasını sağlayan en önemli etkenlerin başında geliyor.

Akut bronşit belirtileri nelerdir?
 Akut bronşitin en önemli belirtileri balgam oluşumunda görülen artış ve öksürüktür. Şiddetli, uzun ve inatçı öksürüklerle birlikte, boğazda yoğun balgam oluşumu ve enfeksiyon nedeniyle göğüs bölgesinde hissedilen ağrı akut bronşitin en önemli belirtileridir. Öksürük, akut bronşitin diğer bireylere de bulaşmasına neden olabilir. Akut bronşitin ilerlemesiyle birlikte balgam miktarında artış, vücut ısısında artış, titreme, boğaz ve kas ağrıları gibi şikâyetler de görülebilmektedir. Akut bronşit ilerledikçe zatürreye de yol açabilmektedir.

Akut bronşit nasıl tedavi edilir?
Akut bronşit tedavisi için kullanılan ilaçlar genel olarak hastalığın belirtilerini ortadan kaldırmayı hedefler. Akut bronşit tedavisi için genellikle ateş düşürücüler, öksürük şurupları ve ağrı kesici gibi ilaçlar kullanılmaktadır. Yoğun balgam şikâyeti olan hastalar içinse, balgamı vücuttan atmaya yönelik ilaçlar önerilmektedir.  

Hastanın akut bronşit için uygulanan tedaviye cevap verebilmesi için eğer kullanıyorsa sigarayı bırakması veya sigara içilen ortamlarda bulunmaması gerekmektedir. Antibiyotikler virüslere etki etmediğinden, akut bronşit tedavisinde antibiyotik kullanılmamaktadır.
 

Yorumlar (0)