Akciğer sağlığını yalnızca 10 besinle korumak mümkün 

İnsan vücudunun önemli organlarından olan akciğeri korumak, sanıldığından daha kolay olabilir. Diyetisyen Hande Güngör, bu hayati organı korumak için 10 gıdanın tüketilmesinin yeterli olduğunu ifade ediyor.  

SAĞLIK 20.01.2022, 10:51 20.01.2022, 16:02
Akciğer sağlığını yalnızca 10 besinle korumak mümkün 

Diyetisyen Hande Güngör, akciğer sağlığını korumanın yalnızca gıda tüketerek mümkün olduğunu aktarıyor. Taze sebze ve meyve yiyerek insanların kendi vücudunun yakıtını aldığını ifade eden Güngör, gıdanın yakıta dönüştürülmesinin doğru şekilde yapılması için akciğerlerin de doğru şekilde çalışması gerektiğini belirtiyor. 

“Gıdanın metabolize olması, oksijenle mümkün” 

Hande Güngör: “Tüketilen gıdaların vücutta belirli salgılarla birlikte eritilip yakıta dönüştürülmesine ‘metabolizma’ denir. Gıdaların doğru şekilde metabolize olabilmesi için sağlıklı solunum yapılması gerekir. Oksijenle birlikte işlenen, metabolize olan gıdalar, çeşitli ve sağlıklı olması halinde akciğer sağlığını da etkiler. Çeşitli ve dengeli beslenmek, taze sebze ve meyve tüketmek sağlıklı şekilde nefes almanın ve akciğer sağlığını korumanın yolunu açar.” 



“Yağlar, daha az karbondioksit üretir” 

Güngör: “Karbonhidratlı yiyecekler metabolize edilirken daha çok karbondioksit üretir. Ancak yağlar metabolize edilirken daha az karbondioksit üretir. Bu sebeple solunum sıkıntısı yaşayan insanların düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı yiyecekler tüketmeleri gerekir ki bu şekilde kolayca nefes alabilirler. Akciğerlerin sağlığını korumak, tüketimden geçer. Antioksidan bakımından zengin vitamin ve mineral tüketmek, mevsiminde taze ve meyve tüketmek, yeterince sıvı almak ve kiloyu da ideal aralıkta tutmak akciğer sağlığını doğrudan etkiler.” 

“Akciğer sağlığı için 10 besin muhakkak tüketilmeli” 

Güngör: “Akciğerlerin sağlığını korumak için belirlenen 10 besin var ki bunlar muhakkak tüketilmeli. Selenyum, magnezyum, B vitamini ve lif zengini gıdalar doğrudan akciğer sağlığını etkiler. Flavanoid içerikli ve yüksek lif sahibi olan taze sebzeler de akciğerlerin fonksiyonlarını iyileştirmek konusunda ustadır. Bu sebzeler şu şekildedir: pazı, kırmızı lahana, domates, kabak, biber ve pancar. Bu besinlerin dengeli, taze ve düzenli olarak tüketilmesi akciğer kanseri ve KOAH riskini hayli azaltır.” 



Elma, akciğerin koruyucu kalkanı konumunda 

Güngör: “Akciğerler için tüketilmesi gereken meyveler arasında yaban mersini ve elma vardır. Bunlar, yüksek antosiyanin içerirler. Bu madde, akciğerlerin oksidatif hasardan korunmasını sağlar. Kakao, kahve, yeşil çay ve zerdeçal fonksiyonel olarak önemli gıdalardır. Antiinflamatuvar ve yüksek antioksidan içerikleri mevcuttur. Damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri fazladır. Deniz somonu, sardalye, hamsi ise omega-3 deposu olduklarından havayolu damar geçirgenliğini artırır ve akciğer sağlığına bu şekilde hizmet ederler. Kuruyemişler arasındaki akciğerin dostu selenyum açısından en zengin olan yiyecek brezilya cevizidir. Yüksek antioksidan içeriğiyle bağışıklık ve solunum fonksiyonlarını iyileştirir.” 

“Zeytinyağı ve yoğurt, solunumu iyileştirir” 

Güngör: “Yemeklerimizden ve salatalarımızdan eksik etmediğimiz zeytinyağı, yüksek oranda polifenol içerir. Bu da akciğer fonksiyonlarındaki bozulmalara karşı tamir edici özelliğe sahiptir. Yoğurt ise kemik yapısının olduğu kadar akciğerlerin de dostudur. Selenyum, kalsiyum ve fosfor açısından zengin olması sebebiyle KOAH riskini azaltır. E ve C vitaminleri de antioksidan bakımından zengindir. Tüm bu besinlere ek olarak su tüketimi oldukça önemlidir. Belirli oranda temiz su tüketmek, vücudun mukus yapısını korumasında etkilidir. Kilo başına 30-33 miligram su tüketilmelidir. Herkes kilosunu göz önünde bulundurarak günlük su tüketim ihtiyacını belirleyebilir. İdeal kiloyu korumak bir yönden de su tüketimine bağlıdır. Dengeli ve yeterli beslenmek ve hatta kişiye uygun beslenme planı yapmak insanların akciğer sağlığını artırarak hastalık riskini azaltır. Bağışıklık sistemi güçlenirken enfeksiyonlara karşı da vücudun direnci artar.” 

Yorumlar (0)