Akciğer kanseri hastalarının yüzde 75’inde “o yöntemle” iyileşme sağlanıyor

Birinci ve ikinci evre akciğer kanseri hastalarının tedavisinde uygulanan kapalı ameliyat yöntemi, kameralı şekilde ve yeni nesil yöntemle uygulandığında hastaların yüzde 75’inde iyileşme sağlandığı tespit edildi. Dr. Şükrü Musayev tarafından anlatılana göre VATS yöntemi denilen bu yöntem, dünyada ilk kez aşırı terleme tedavisinde kullanıldı. Bu konuda yüz güldüren sonuçlar elde edilmesine yardımcı olan yöntem artık akciğer kanseri tedavisinde de uygulanıyor.

SAĞLIK 09.03.2022, 13:02 09.03.2022, 17:38
Akciğer kanseri hastalarının yüzde 75’inde “o yöntemle” iyileşme sağlanıyor

Birinci ve ikinci evre akciğer kanseri hastalığının yeni tedavisi hakkında bilgilendirmelerde bulunan Opr. Dr. Şükrü Musayev, bu yöntemin ilk olarak aşırı terleme sorununa çözüm için kullanıldığını şu cümlelerle dile getiriyor: “Aşırı terleme tedavisinde uyguladığımız ‘tek kesi tekniği’ denilen (uniportal VATS) isimli yöntem ile terleme sorunlarında mükemmel sonuçlar elde edilirken bu yöntem akciğer kanseri tedavisinde de kullanılmaya başlandı. Kansere bağlı ölümlerde önde gelen sebeplerden olan akciğer kanserinin ana ve yaygın tedavi yöntemleri arasında yer eden bu yöntemle birlikte birinci ve ikinci evre akciğer kanseri hastalarının tedavileri yapılıyor.”



“Her 4 hastadan 3’ü bu yöntemle iyileşiyor”

“VATS tedavisini uyguladığımız akciğer kanseri hastalarının yüzde 75’inde başarı elde ediyoruz. Yani tedavi ettiğimiz her 4 kişiden 3’ü bu yöntemle sağlığına kavuşabiliyor. Akciğer rezeksiyonu (akciğerin bir kısmının ya da tamamının çıkartılması) yöntemlerindeki bu gelişmelerle son 15 senede göğüs cerrahisi ve akciğer hastalıklarında ilerleme kaydedildi. Bizler de yeni yöntemlerle birlikte operasyon sonrasındaki iyileşme sürecinin kısaltılmasına vesile olduk. VATS olarak isimlendirdiğimiz bu yöntemle ameliyatları kapalı olarak yapıyoruz. Kameralı şekilde yaptığımız ameliyatlarla akciğer kanserinde daha hızlı iyileşme süreci elde ediyoruz. Toraksın (göğüs bölgesinin genel ismi) kötü ve iyi hastalıklarının tedavisinde uyguladığımız cerrahi yöntemler teknolojiyle birlikte hızla gelişiyor. Spesifik cerrahi aletlerde de gözlemlenen gelişmelerle birlikte torokoskopik (akciğerler için uygulanan bir tür muayene yöntemi) teknikler rutine bağlanıyor ve kazanılan deneyimlerle birlikte minimal invaziv (kalp ve damar cerrahisinde sıklıkla kullanılan tedavi yöntemi) cerrahisinin yaygınlaşması sağlanıyor.”



“VATS ile hastalarımız daha az ağrı hissediyor”

“Minimal invaziv dediğimiz cerrahi yöntemlerle ‘tek kesi’ dediğimiz uniportal yöntem ilk kez aşırı terleme tedavisinde ortaya çıkmıştı. Seneler önce geliştirilen bu yöntem, akciğer kanserinde kullanılmaya başlayana kadar terleme sorunu olan hastaların ihtiyaçlarına karşı geliştirildi ve rutine bindirildi. O dönemde elde edilen istikrar sayesinde hastada 4-5 santimetre büyüklüğünde tek kesik açılarak cerrahi uygulama gerçekleştiriliyor. Plevra (akciğer zarı), mediyasten (göğüs kafesinde yer alan, akciğer arkasındaki bölüm) ve akciğer hastalıklarında invaziv cerrahi seçeneği olarak uniportal VATS yöntemi artık sıklıkla tercih ediliyor. Hasta raporlarına baktığımızda da bu yöntemle çok iyi sonuçlar elde edildiğini görüyoruz. İki yöntemin birleşmesiyle hastalar daha az ağrı çektikleri bir süreç yaşıyorlar. Hastaların normal hayata dönüşleri daha hızlı oluyor ve kozmetik sonuçlar da avantaj sağlıyor. Ancak bu yöntem her hastanede uygulanmıyor. Yalnızca bazı şehirlerdeki bazı doktorlar tarafından uzman heyet gözetiminde bu yöntem uygulanabilir. Ayrıca yöntem, her hastada da uygulanamıyor. Doktorların bu tedavi için yeterli gördüğü hastalarda uygulama yapılabiliyor."

Yorumlar (0)