Aileler dikkat! Çocuklara yapılan düzenli aşı hayat kurtarıyor

Planlı bir şekilde yapılan aşılamanın ve aşı takibinin fazlalaştırılması açısından farkındalığın ortaya çıkarılması sebebiyle her sene nisan aylarının son günlerinde Dünya Aşı Haftası kutlamaları yapılıyor.

SAĞLIK 26.04.2022, 13:58 26.04.2022, 13:58
Aileler dikkat! Çocuklara yapılan düzenli aşı hayat kurtarıyor

İmmünolog ve Virolog Prof. Dr. Selim Badur ile İmmünoloji ve Çocuk Enfeksiyon Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Nuran Salman kutlanan Dünya Aşı Haftası'yla alakalı bilgilendirmeler yaptı.​​​​​ Yaptıkları açıklamalarda çocuklarda olan aşılanmanın önemine vurgu yaparak bağışıklığın her yaş için sağlanması gerekliliğine dikkat çekti.

"Aşılara ve bilime güvenmeliyiz"

Ebeveynlerin aşı konusunda bağışıklık geliştirilmesi için çocukların planlı ve programlı bir şekilde bağışık kazanması adına farkındalığının mühim olduğunu söyleyen Dr. Nuran Salman, " Ailelerin çocuklarının aşı konusunda bağışıklığa tamamen erişebilmesi için aşılarını düzenli bir şekilde yapmasının etkisi çok mühim ve önemli bir yer kaplıyor. Birçok aile çocuklarının vücutlarının bağışıklık sisteminin aynı zamanlarda yapılan birden çok aşıyı kaldırıp kaldıramayacağı konusunda kaygı hissediyor. Zaten çocuklarımız düşündüğümüzde nerdeyse her gün binlerce mikroba denk geliyor, örneğin boğaz ağrısı, soğuk algınlığı gibi birden fazla hastalıklarda bağışıklığa aşılara oranla daha çok bir yük oluşturuyor. Bütün aşılar, kullanılması için izin verilmeden daha öncesinde farklı klinik değerlendirmelerde etkinlik ve güvenlilik yönlerinden iyice incelenir. Bu nedenle yaşadığımız bu kaygılardan uzaklaşmamız, aşıların ve bilimin gücüne güvenmemizin gerekli olduğunu söyleyebilirim." dedi.

Aşı Menenjitin önüne geçebiliyor

Uygulanacak aşıyla berber önüne geçebileceğimiz hastalıklar içerisinde en fazla şekilde ölüm miktarı olan hastalığın menenjit olduğunu açıklayan Salman, " Yapılan aşıların içerisinde en önemli yere sahip olan bir hastalıkta menenjittir. Gerçekleştirilecek tedavi çok uygun olsa bile menenjit hastalığı 100 hastadan 5 ila 10’unun hayatını kaybetmesine sebep oluyor. Hayatta kalan hastalığı yaşayan kişilerde ise beyin hasarı, işitme kaybı, sinir ve uzuv sistem problemleri, böbrek hasarı ve benzeri durumlar yaratabilir. Yaşanan bu hastalıkla alakalı sosyal farkındalığın fazlalaşması lazım. Menenjit hastalığı çok hızlı bir şekilde yol kat eden ve daha önceki zamanlarda yanlış teşhis verilmeye müsait olması nedeniyle dikkatten kaçabilen bir durum. Yaşanan bu hastalıktan çocuklarımızı ve kendimizi korunmamızın en etkileyici şekli ise aşı olmak olacaktır. Önemli bir hususla 1 yaşından küçük bebeklerin yani yüksek risk grubu olarak adlandırdığımız kesim ve bunun yanında 16-23 yaş aralığında olan ergenlik çağındaki kişileri ve genç yetişkinleri etkileyebilir. Menenjitin bağışıklık sistemini vurduğu tıbbi hallerde hastalığı yaşayan kişilerin aşı olması çok önemli bir yer kapsıyor." şeklinde ifade etti.

Aşılar hayat kurtarıyor

Uygulanan aşıların dünya üzerinde ki bulaşıcı hastalıkların ağırlığını düşürerek hayatları kurtaran ve sağlıkta yaşanacak aksamaların ortadan kalkacağına olan desteğinin önemli seviyelerde olduğunu, toplum sağlığına yardımcı olduğunu belirten Prof. Dr. Selim Badur, "Şu anda hayatımızda 20'den daha çok öldürücü etkisi olan hastalığı etkisiz hale getirecek ve koruma etkisi yaratan aşılar mevcuttur. Bu yapılan aşılar, orta yaştakilerin ilerleyen zamanlarda ortaya çıkabilecek hastalık tehlikesini düşürerek aktif, üretken ve sağlıklı yaşlanmasına yardımcı oluyor. Dünya Sağlık Örgütünün bilgilendirmelerine göre yapılan aşılardan dolayı dünya üzerinde her sene 4 ila 5 milyon aralığında yaşam kurtarılıyor. Aşıların bağışıklamasının çevrelenerek yükselmesiyle berber 1,5 milyon hayat kaybının durdurulabileceği düşünülüyor. Bunun yanı sıra 2001-2020 seneleri aralığında uygulanan bağışıklamalarla berber 9 milyon uzun süreli engellilik, 500 milyon hastalık, 20 milyon ölüm olayının engellendiği açıklandı. Bu mantıklı etkili bilgiler göz önüne alındığında, yapılan aşıların halk sağlığı yönünden önemi asla geride bırakılamaz."

Tarih ve yıllar boyunca bulaşıcı olan hastalıkları bağışıklamayla ve yapılan planlı aşı takipleri sayesinde engellendiğini olduğunu belirten Badur, "Covid-19 virüsünün hayatımıza girmesinden sonrasında yapılan aşı çalışmaları ve alınan olumlu neticeler, aşının bu yayılım gösteren hastalıklardan korunmamızı sağladığını ve global çapta bir kanıtlanma sağladığı gözler önüne serilmiştir." diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)