AIDS’e karşı Japonya’dan devrim niteliğinde adım: Aşı, virüsü alt etti

Dünya genelinde yaklaşık 40 milyon hastası bulunan fakat şimdiye kadar kimse tarafından tedavisi bulunamayan AIDS için umut ışığı doğdu. Japon bilim insanları, AIDS’e sebep olan virüse karşı geliştirdikleri aşıyı, maymunlar üzerinde denedi. Deneme aşamasının olumlu sonuçlandığını duyuran bilim insanları, maymunlardaki HIV virüsünün yalnızca 4 haftada yok olduğunu ve yakında insan üzerindeki deneylerin başlayacağını aktardı. 

SAĞLIK 29.11.2021, 13:11
AIDS’e karşı Japonya’dan devrim niteliğinde adım: Aşı, virüsü alt etti

Kesin tedavisi bulunamayan hastalıklardan olan ve dünya genelinde 40 bin enfekte kişi bulunan AIDS (Kazanılmış Bağışıklık Yetersizliği Sendromu) kaynaklı ölümlere sebep olan HIV virüsüne karşı çalışmalar devam ediyor. Çeşitli ilaçlar sayesinde ölümü ertelenebilen bu hastalıkla ilgili devrim niteliğinde bir adım, Japonya’dan geldi. Japon bilim insanları, bir süredir üzerinde çalıştıkları aşının maymunlar üzerindeki deneylerinin sonuçlarını paylaştı. 



Virüsü 4 haftada etkisiz hale getirdi 

7 makak maymununa önce HIV virüsü enjekte edildiğini aktaran bilim insanları, yapılan deneylerde 4 maymunun HIV pozitif olduğunu vurguladı. Bilim insanları tarafından geliştirilen aşının uygulandığı 4 maymundaki HIV virüsü, kısa sürede etkisiz hale geldi. Aşı sayesinde maymunların bağışıklık sisteminin geliştirildiğini ve gelişen sistemin de HIV virüsünü etkisiz hale getirdiğini belirten bilim insanları, önümüzdeki 5 sene içerisinde insanlar üzerindeki denemelerin başlayacağını aktardı. 



HIV pozitif kişiler için umut kapısı açıldı 

İnsan deneylerinin başarılı olması durumunda aşının HIV virüsü ve AIDS tedavisince önemli rol oynayacağını ve yeni ilaçların geliştirilmesinde öncülük edeceğini ifade eden uzmanlar, DSÖ’nün “kara listesinde” bulunan hastalığa karşı yeni bir umut kapısı açıldığını kaydetti. 

Yorumlar (0)