Ağız sağlığı ile Covid-19 arasında bağlantı bulundu 

Diş hekimleri tarafından yapılan “ağız sağlığı ve Covid-19 virüsü arasındaki bağlantı” araştırmasının sonuçları yayınlandı. Sonuçlara göre, ağız sağlığına dikkat etmeyen kişiler Covid-19 hastalığını daha zor atlatıyor. 

SAĞLIK 20.04.2021, 16:07 20.04.2021, 17:25
Ağız sağlığı ile Covid-19 arasında bağlantı bulundu 

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde görevli olan Doktor Öğretim Üyesi Dursun Ali Şirin ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya alanı Öğretim Üyesi Doçent Doktor Fatih Özçelik’in yaptıkları araştırmada “ağız sağlığı ve Covid-19 arasındaki bağlantı” incelendi.

Araştırma sonuçlarını yayınlayan Şirin ve Özçelik, ağız ve diş sağlığının korunmamasının başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkardığını belirterek, “Ağız ve diş sağlığı, vücudun tümünü etkiliyor. Bağışıklık sistemi, sindirim sistemi, kronik rahatsızlıklar gibi pek çok hayati işlevin yanı sıra araştırmalarımız sonucunda da görüyoruz ki Covid-19 ile ağız içi sağlığın da bağlantısı bulunuyor. Covid-19 salgınından ağır etkilenen ve hayatını kaybeden kişilerin hipertansiyon, obezite ve akciğer rahatsızlıkları gibi ciddi hastalıklarının olduğunu görüyoruz. Gözlemlediğimiz kadarıyla bu hastalarda diş ve diş eti konusunda da büyük bir sıkıntı bulunuyor.”



1516 hasta incelendi

Doktor Şirin, 1516 adet Covid-19 hastasının incelendiğini ve bunların 20-65 yaş arasındaki kişiler olduğunu ifade ederek, ”Araştırmaya katılan kişiler, PCR testi ile tanı konmuş kişiler. Bunların panaromik ağız içi röntgenleri ve oral muayene kayıtları gerçekleştirildi. Hastalarda diş kökü enfeksiyonu, kemik kaybı ya da diş çürüğü bulunduğunu gördük. Bu araştırmada dental hasar skalası ürettik. Skalada hastaları sağlıklı, şiddetli, hafif ve orta olarak 4 gruba ayırdık. Sonra hastaları tedavi süreci boyunca takip ettik ve Covid-19 salgınını nasıl atlattıklarını inceledik. Karşılaştırmasını yaptığımız 1516 veriye göre ise ağız içi sağlığı ‘şiddetli’ derecede kötü olanların tedavi sürecinde zorlandığını ve hatta hayatını kaybettiğini saptadık” şeklinde konuştu.

Araştırma ve sonuçları, uluslararası alanda ses getirdi 

Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından yapılan bu araştırma, uluslararası alanda oldukça ses getirdi. Japonya ve Almanya başta olmak üzere pek çok ülkeden “atıf” alan doktorlar, kısa sürede bu araştırmanın kitap bölümünü yayınlamaya hazırlanıyor. Araştırma, ayrıca, İngiltere merkezli 2 yayın kuruluşu tarafından da yayınlandı.  

Yorumlar (0)