Ağız kokusunun düşmanı armut ve elma 

Peridontoloji Uzmanı Doktor Halil Çelik, lifli gıdaların, özellikle de armut ve elmaların ağız kokusuna karşı savaştığını belirtiyor.  

SAĞLIK 01.05.2021, 11:50 02.05.2021, 09:47
Ağız kokusunun düşmanı armut ve elma 

Özellikle Ramazan ayında ortaya çıkan ağız kokusunun çözümü mümkün! Peridontoloji Uzmanı Doktor Halil Çelik, uzun süre aç ya da susuz kalmaktan ya da ağız içi sorunlardan dolayı yaşanan ağız kokusunun çözümünün oldukça basit olduğunu ifade ediyor.

Çözüm elma ve armut

Doktor Halil Çelik, ağız kokusunun toplumda çok sık görüldüğünü ve özellikle sosyal hayatta problemlere sebep olduğunu, motivasyon ve moral düşüklüğüne yol açtığını ifade ediyor. Ağız kokusunun nedeni olarak farklı noktalar bulunuyor. Doktor Çelik, ağız kokusunun ağız içi problemlerden kaynaklanabileceği gibi tükettiklerimizden de kaynaklanabileceğini söylüyor.



Tüketilen yiyecek ve içeceklerin ardından ağız içinin iyi temizlenememesi, diş çürükleri, plaklar gibi sorunlar, sinüzit ve farenjit benzeri rahatsızlıklar bir araya geldiğinde fazla miktarda ağız kokusu yaşatabiliyorlar.

İftar ve sahur arasında su alımının oldukça önemli olduğunu belirten Doktor Çelik, en az 10 bardak su içmenin ve iftar-sahur arasındaki dönemde elma ve armut gibi lifli gıdaların tüketilmesinin ağız kokusu ile savaşmakta oldukça etkili olduğunu belirtiyor. “Yemek yerken yiyeceklerin daha fazla çiğnenmesi de mideden gelen kokuların çözümü olabiliyor.”

Ağız içi temizliğine önem verilmeli

Çelik, şu şekilde konuşuyor: “Oruç tutulan dönemde kişinin uzun süre aç kalmasının, ağız içinin kullanılmaması sebebiyle korunmasına vesile olduğu düşünülür. Fakat aslında durum öyle değildir. Uzun süre aç ve sıvısız kalmak, ağız içindeki asidin yükselmesine sebep olur. Bu yüzden de iftardan ve sahurdan sonra dişler muhakkak temizlenmelidir. Diş temizliğinden sonra ağız içi temizliğine de önem verilmeli ve dil temizliği yapılmalıdır.” 

Yorumlar (0)