Ağırlık egzersizi, erken ölüm riskini azaltıyor mu?

ABD Ulusal Kanser Enstitüsü'nde görevli akademisyenler, düzenli olarak ağırlık egzersizi yapan kişilerde ani ölüm riskinin değişip değişmediğini anlamak için bir çalışma yürüttü. Çalışmanın detayları, British Journal of Sports Medicine adlı bilim dergisinde yayımlandı. Peki düzenli ağırlık egzersizi, erken ölüm riskini azaltıyor mu? İşte yanıtı...

SAĞLIK 28.09.2022, 16:43 29.09.2022, 17:46 Hakan Öksüz
Ağırlık egzersizi, erken ölüm riskini azaltıyor mu?

Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam sürebilmek için haftada 150 dakikanın üzerinde orta yoğunlukta antrenman yapılmasını öneriyor. Bunun yerine haftada 75 dakika civarında yüksek yoğunluklu egzersizlerin de tercih edilebileceğini kaydeden uzmanlar, hafta en az iki gün yapılması gereken güçlendirme çalışmalarının önemine vurgu yapıyor. 

Araştırmacılara göre kaliteli bir yaşam sürmek için aerobik ve ağırlık antrenmanlarına eşit derecede önem vermek gerekiyor. Bu iki egzersiz türünün harmanlanması gerektiğini aktaran uzmanlar, hareketsiz yaşam tarzının aşırı kilo alımı, kireçlenme ve kalp hastalıkları birçok rahatsızlığa yol açabildiğini belirtiyor.

100 bin kişinin sağlık verileri incelendi

Şimdiye kadar aerobik çalışmalarının, erken yaşta ölüm riskini düşürdüğü üzerine pek çok araştırma yapılmıştı. Ağırlık çalışmalarının da benzer etkilere sahip olduğu söyleniyordu ancak bununla ilgili bilimsel bir araştırma gerçekleştirilmemişti. 

ABD Ulusal Kanser Enstitüsü'nde görev yapan akademisyenler tarafından yapılan bir araştırma, düzenli olarak ağırlık çalışması yapan kişilerin erken ölüm riskinin ciddi oranda azaldığını ortaya koydu. Yaklaşık 100 bin kişinin sağlık verilerini inceleyen akademisyenler araştırmalarını, British Journal of Sports Medicine adlı bilim dergisinde yayımladı.

Katılımcıların egzersizler ile ilişkisi açıklandı

Araştırmada sağlık verilerinden yararlanılan kişilerin yaş ortalamasının 71 olduğu kaydedildi. Bu kişilere ağırlık ve aerobik egzersizleri yapıp yapmadıkları soruldu. Katılımcılardan yüzde 23'ü ağırlık egzersizi yaptığını belirtti. Bu kişilerden yüzde 16'sı, haftada en az bir gün ağırlık kaldırdığını ifade etti. Araştırmaya katılan kişilerin yüzde 32'sinin yeterli düzeyde aktif bir rutine sahip olduğunu aktaran akademisyenler, "Katılımcıların yüzde 8'i, ortalamanın üzerinde aerobik aktivite yapıyor." bilgisini verdi.

Ani ölüm riskinin düştüğü saptandı

British Journal of Sports Medicine dergisinde yayımlanan çalışmanın sonuçlarına göre düzenli olarak halter egzersizi yapan kişilerde ani ölüm riskinin, yapmayanlara göre yüzde 14 daha düşük olduğu belirlendi. Benzer bir bağlantı, kalp hastalığına yakalanma oranlarında da görüldü. Araştırmaya göre düzenli olarak aerobik yapan kişilerin ani ölüm riski ise yüzde 32 daha düşük çıktı.

Yorumlar (0)