"Acillerde kaos oldu, önlem almak zorundaydık!"

Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Başar Cander, 15 gün önce acil servislerde yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle kaos yaşandığını belirterek, "Önlem almak zorundaydık." dedi. 

SAĞLIK 02.12.2020, 09:11 02.12.2020, 09:15
"Acillerde kaos oldu, önlem almak zorundaydık!"

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında Türkiye'de birçok yeni karar alındı. Hafta içi her gün saat 21.00 ile saat 05.00 arasında sokağa çıkma yasağı getirildi. Öte yandan, Cuma günü saat 21.00'dan Pazartesi saat 05.00'a kadar sokağa çıkma yasağı getirildi. Restoran ve kafe gibi işletmelerin faaliyetleri geçici olarak durdurulurken, söz konusu işletmelerin yalnızca paket servis yapabileceği aktarıldı. 

Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, Türkiye'de alınan yeni önlemlerle beraber acillerde yaşanan yoğunluğun azalabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Cander, 15 gün önce acil servislerde yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle adeta kaos yaşandığını söyledi.

Yoğun bakım servislerinde ve acil servislerde uzun kuyrukların oluştuğuna dikkat çeken Prof. Dr. Cander, ölümlerin ve ağır hasta sayılarının arttığını belirterek, "Bu nedenle önlem almak zorundaydık." dedi.

"İnsanlar açık alanlara akın etti"

Prof. Dr. Cander, 10 gün önce alınan önlemlerle yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarının azaldığını ancak karışıklık meydana geldiğini söyledi. 

Mekânların kapatılması üzerine vatandaşların açık alanlara akın ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Cander, bir haftadır yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarının yatay düzeyde seyrettiğini aktardı.

"Acil servislerde görülen yoğunluk azalacak"

Prof. Dr. Cander, hafta sonu için getirilen sokağa çıkma yasağıyla beraber acil servislerde görülen yoğunluğun azalabileceğini kaydederek, söz konusu önlemlerin iyi bir fırsat yaratacağını ve virüsün belinin kırılacağını ifade etti. 

"İyi bir tablo ortaya çıkmadı"

Mart ayında hayata geçirilen yasakların başarılı sonuçlar verdiğini ve bunun üzerine Nisan-Mayıs aylarında normalleşmeye geçildiğini hatırlatan Prof. Dr. Cander, normalleşme sürecinde iyi bir tablonun ortaya çıkmadığını söyledi.

"Ocak ayı kritik"

Prof. Dr. Cander, söz konusu kısıtlamaların insanlara dokunmaması halinde öneminin de anlaşılmadığını belirterek, önümüzdeki sürecin Mart ayına göre olumsuz bir yanının olduğuna dikkat çekti.

Kış aylarının geldiğini ve havaların soğumaya başladığını belirten Prof. Dr. Cander, Ocak ayında hastalıkların genel olarak pik yaptığını ifade etti.

"Evlerde bir araya gelmeyin"

Prof. Dr. Cander, insanların sokağa çıkma yasağının uygulandığı günlerde evlerde bir araya gelmeleri durumunda sıkıntı yaşanabileceğini belirterek, gece saatlerinde yoğunluğun yaşandığı metropoller için kısıtlamaların yerinde olduğunu aktardı.

"Uygulamalar çok kıymetli"

Esnek mesai uygulamasının ve hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağının çok kıymetli olduğunu belirten Prof. Dr. Cander, yeni tip koronavirüsle (Covid-19) ancak bu şekilde mücadele edilebileceğini söyledi.

Yorumlar (0)