ABD ve Avrupa'daki 4. koronavirüs dalgasının sebebi belli oldu

Dünyanın pek çok ülkesinde görülen Omicron varyantı yeni dalga oluşturma riskini ve endişesini artırmış ve uzmanlar yeni varyantı çözmek konusunda mücadelesini sürdürürken yeni bir varyant ortaya çıktı. Bilim insanların, Omicron ve Delta varyantının birleşiminden oluştuğunu tespit ettikleri yeni türün Avrupa ve ABD’yi kasıp kavuran tür olduğunu belirtti. Ciddi ve yeni bir dalgaya sebep olması muhtemel olan yeni varyant hakkında bilinenler neler? İşte merak edilenler... 

SAĞLIK 27.12.2021, 15:03
ABD ve Avrupa'daki 4. koronavirüs dalgasının sebebi belli oldu

Dünyanın pek çok ülkesinde görülen Omicron varyantı yeni dalga oluşturma riskini ve endişesini artırmış ve uzmanlar yeni varyantı çözmek konusunda mücadelesini sürdürürken yeni bir varyant ortaya çıktı. Bilim insanların, Omicron ve Delta varyantının birleşiminden oluştuğunu tespit ettikleri yeni türün Avrupa ve ABD’yi kasıp kavuran tür olduğunu belirtti. Vaka sayılarının kısa sürede artmasına sebep olan, yayılımı oldukça hızlı olan Delmicron hakkında bilinenler kısıtlı olsa da uzmanlar, vatandaşları uyarmaktan geri kalmadı. 

Delmicron nedir? Yeni bir varyant mı? 

Delmicron, yeni bir varyant olarak tanımlanmıyor. Gama, Alfa, Omicron ve Beta varyantlarının hali hazırda var olduğu dünya genelinde Delmicron, iki mevcut varyantın birleşmesi olarak kabul görüyor. Özellikle batı ülkelerinde hızlı şekilde yayılan bu tür, milyarlarca kişiyi hali hazırda tehdit ediyor. 



Delta varyantı 

Nisan ayından haziran ayına kadar dünyanın her bölgesinden insanı tehdit eden Delta varyantı, milyonlarca can alan ikinci koronavirüs dalgasını yaratmıştı. Ciddi semptomlara yol açan ve hastaneye yatış oranını hızla yükselten bu varyant, küresel mücadeleyi de beraberinde getirmişti. Saç dökülmesi, kas ağrısı ve beyin sisi gibi enfeksiyon sonrasında uzun vadeli semptomlara sebep olan Delta, kısa süre içerisinde dünyadaki baskın varyant olmuştu. 

Omicron varyantı 

Omicron varyantı ise geçtiğimiz ay Güney Afrika’da tespit edilmişti. Semptomları oldukça hafif olan, hızlı şekilde bulaşan falan hemen hemen hiçbir semptom göstermeyen, hastaneye yatış ve ölüm riski düşük olan semptom için çalışmalar devam ediyor. Henüz içeriği tam olarak çözülemeyen bu varyantın hafif atlatılmasına karşın aşıların şimdiye kadar sağladığı bağışıklığı yıkabileceği düşünüyor. Semptomları arasında boğaz ağrısı, baş ağrısı ve yorgunluk görülüyor. Koku ve tat kaybı ise oldukça nadir görülüyor.  



Delmicron, bir tür çift varyant 

Hintli Doktor Shashank Joshi tarafından uluslararası bir dergiye yapılan açıklamaya göre Delmicron, Delta ve Omicron’un birleşiminden oluşan ve Avrupa-ABD ülkelerinde ortaya çıkan bir tür çift varyant. Joshi, bu varyantın oluşumunu şu şekilde tanımlıyor: “Delta ve Omicron varyantlarının birlik olarak başak proteinlerinin birleşmesiyle oluşan yeni tür.” 

Delmicron'un semptomları 

Delta varyantının çok bulaşıcı ve öldürücü olması ile Omicron varyantının çok bulaşıcı fakat öldürücü olmayan türden olması ile bir bütün olan Delmicron’un şiddetli semptomlara sebep olacağı ve oldukça bulaşıcı olduğu düşünülüyor. Fakat uzmanlar, bu çifte varyantın doğasını çözmek için çalışmaların artırılması gerektiği kanaatindeler. İki varyantın söz konusu semptomları arasında ortak olanların Delmicron’da daha şiddetli şekilde ortaya çıkacağı düşünülüyor. Ortak semptomlar ise şu şekilde: 

  • Yüksek ateş 
  • Burun akıntısı 
  • Tat ve koku duyusunda bozulma 
  • Kalıcı öksürük 
  • Boğaz ağrısı 

Yorumlar (0)