ABD'den Covid-19 kan testine onay

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), yeni tip koronavirüsün (Covid-19) tespit edilebilmesi için kanda antikor düzeyini ölçen bir kan testinin "acil durum kullanımına" onay verdi.

SAĞLIK 03.04.2020, 13:18
ABD'den Covid-19 kan testine onay

"Livescience.com" internet sitesinde yer alan habere göre, FDA, merkezi Kuzey Carolina eyaletinde bulunan "Cellex" firmasının ürettiği kan testi için verdiği onay belgesini, 1 Nisan'da firmaya yolladı.

Testin yalnızca yetkili laboratuvarlarda uygulanabileceği uyarısı yapılan ve sitede yayımlanan belgede, kanda Covid-19'a karşı üretilen İmmünglobulin M (IgM) ve İmmünglobulin C (IgC) antikorların seviyesini belirlemeyi sağlayan kan testinin Covid-19 taşıdığından şüphelenilen kişilerde kullanılabileceği kaydediliyor.

Çok büyük önem teşkil ediyor

Covid-19 vakalarını tespit etmek için Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) yöntemi uygulanıyor.

PCR testinde, geniz ve burun sürüntü örneklerinde virüsün enzim faaliyetini gösteren Ribo Nükleik Asit (RNA) izlerini saptayarak teşhis yapılıyor. 

Ancak bu test, hastalığı bir kez atlattıktan sonra yeniden virüs kapan kişilerde, bunların vücutlarında hastalık sonrasında da hala belirgin seviyede Covid-19 RNA'sı bulunduğundan başarısız kalıyor ve kandaki antikorların seviyesi yalnızca vücutta virüs olduğunda arttığından bu tip hastalarda teşhis için kan testlerinin kullanılması gerekiyor. 

Daha verimli

Uzmanlar, 15 dakikaya kadar sonuç verebilen kan testlerinin 6-7 saatte sonuç veren PCR testlerine göre daha verimli olacağını kaydediyor.

Johns Hopkins Üniversitesi tarafından açıklanan verilerine göre, ABD'de şu ana dek 245 bin 573 vaka tespit edilirken, 6 bin 95 kişi salgına yenik düştü.

Yorumlar (0)