'A.30' korkusu: Aşılar bile etkisiz kalıyor

Almanyalı bilim insanları, İsveç'te de görülen COVID-19'un A.30 varyantının aşılara karşı yüksek oranda dirençli olduğunu belirtti.

SAĞLIK 28.10.2021, 18:13 30.10.2021, 09:01
'A.30' korkusu: Aşılar bile etkisiz kalıyor

Almanya'dan bilim insanlarının gerçekleştirdiği çalışmadan, koronavirüs aşılarının ağır hastalığa ve can kaybına karşı tam koruma sağladığı hatırlatılarak, aşıların pandemiyi bitirmek için merkez rol oynadığı bildirildi.

Söz konusu çalışmada, koronavirüs aşılarının, virüslerde bulunan S proteinine yönelik antikorları meydana çıkarıp virüsü etkisiz hale getirdiği kaydedilerek, bu nötralizasyona direnç gösteren S protein mutasyonlarına sahip olan varyantların meydana çıkmasının, COVID-19 aşılarının etkinliğini tehlike altına atabileceğine işaret edildi.

"Antikorlardan etkilenmiyor"

İlk olarak Tanzanya'da görüldüğü öngörülen ve Angola ve İsveç'te de tespit edilen koronavirüsün A.30 varyantının detaylı bir şekilde incelendiği ifade edilen çalışmada, söz konusu varyantın ağır mutasyon geçirdiği için aşının sağladığı antikorlardan etkilenmediği belirtildi.

Söz konusu varyantın akciğer, böbrek ve karaciğer hücreleri dahil olmak kaydıyla birçok hücreye girebildiği kaydedilen çalışmada, A.30 varyantının yayılımının yakından izlenmesi ve karşı tedbirlerin ivedilikle uygulanması gerektiğinin altı çizildi.

Yorumlar (0)