900 milyon işitme engelli olacak!

Uzmanlar, 2050 yılına kadar en az 900 milyon kişinin işitme engelli olacağını belirtiyor. İşte ayrıntılar…

SAĞLIK 21.09.2019, 09:00
900 milyon işitme engelli olacak!

Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Prof. Dr. Aslı Şahin Yılmaz, bugün dünya üzerindeki işitme engellilerinin sayısının 466 milyon olduğunu söyledi. Yılmaz, 2050 yılına kadar dünyadaki her 10 kişiden birinin sağır olacağını öne sürdü.

İşitme kaybı nasıl meydana gelir?

İşitme kaybının sonradan olabileceği gibi doğuştan da gelebileceğini kaydeden Yılmaz, yenidoğanlara yapılan işitme testinin önemine değindi. Yılmaz, "İşitme kaybı mevcudiyeti çocukların konuşmasını, lisan, sosyal, duygusal ve zihinsel gelişimlerini etkiler. Bu yüzdendir ki işitme kaybı olan bebeklerin 3 aydan daha önce belirlenmesi, konuşma ve lisan gelişimi için önemli bir zaman olan 6. aydan önce tedavilerinin başlaması çok önemlidir" dedi.

İşitme kaybının oldukça sık görülen bir bozukluk olduğunu kaydeden Yılmaz, işitme kaybının doğumdan sonraki ilk 6 ayda teşhiş edilmesi halinde tedavisinin mümkün olduğunu ifade etti. Ayrıca Yılmaz, işitme sorunu olduğu anlaşılan bebeklerin kulak burun boğaz uzmanlarına götrülmesi gerektiğini kaydetti.

Her 10 kişiden birinin işitme sorunu olacak!

"Aileler yenidoğan döneminde işitme taramasından geçmiş olan çocuklarında ilerleyen yaşlarda da işitme kaybı gelişebileceği konusunda dikkatli olmalıdırlar." diyen Yılmaz, dünyada şu an işitme engeli bulunan 466 milyon insan olduğunu söyledi. Bu kişilerden 34 milyonunun çocuk olduğunu aktaran Yılmaz, 2050 yılına gelindiğinde işitme sorunu yaşayan kişilerin sayısının 900 milyonu bulabileceğini ifade etti.

İşitme cihazlarının işitme kaybını büyük ölçüde giderdiğini söyleyen Yılmaz, cihazların işe yaramaması durumunda "implant endikasyonu"nun etkili olabileceğini belirtti.

Yorumlar (0)