6 saatten az, 8 saatten fazla uyuyanlar dikkat!

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi'nin Başhekimi Doç. Dr. Nejat Altıntaş, az uykunun kanser ve alzaymır riskini artırdığını belirtti.

SAĞLIK 27.10.2021, 23:06 31.10.2021, 10:07
6 saatten az, 8 saatten fazla uyuyanlar dikkat!

Altıntaş, bireylerin sağlık problemleri yaşamamaları adına düzenli uyumaları gerektiğini ifade etti.

"Bu yalnızca uyku sırasında oluyor"

Uykusuz kalmanın bazı sağlık problemlerine sebep olduğunu kaydeden Altıntaş, şöyle konuştu:

"6 saatten az uyuma ölüm oranını 3 kat, 8 saatten çok uyuma ölüm oranını 2 kat yükseltiyor. Uykusuz kalma alzaymır hastalığına sebep oluyor. Özellikle 6 saatten az uyuyan insanlarda kolon, meme ve prostat kanseri riski de çok daha fazla görülüyor. 70 yaş üstündeki her 4 kişiden 1'i alzaymır. Beynimizin içinde bir madde birikiyor, bahse konu madde beyni adeta çöplüğe döndürüyor. Çöplüğe çevrilen beyinde unutkanlık vakaları başlıyor, çeşitli hastalıklar oluşuyor. Bunun nedeni beyinde biriken bu maddedir. Uyku sırasında beyin hücrelerini destekleyen alanlar açılıyor. Beyinin dış kısmında bir su var, bu da hücrelerin arasına geçerek orada birikmiş olan maddeleri uzaklaştırmaya çalışıyor. Bu yalnızca uyku sırasında oluyor."

"Sağlığımız için uyumalıyız"

Altıntaş, özellikle 00.00 ila 03.00 saatleri arasındaki uykuya çok dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Alzaymır hastalarının ailelerinin "Hastamız birkaç ay evvelinde uykusuzluk sorununu yaşamaya başlamıştı." diye belirttiklerini anlatan Altıntaş, "Sağlığımız için muhakkak uyumamız lazım." dedi.

Yorumlar (0)