50 türü tespit edebiliyor: Kanser teşhisinde önemli adım

İngiltere, 50'yi aşkın kanser türünü semptomlar ortaya çıkmadan evvel tespit etmek için kullanılabilecek kan testinin denemelerine başlıyor.

SAĞLIK 13.09.2021, 18:28
50 türü tespit edebiliyor: Kanser teşhisinde önemli adım

İngiltere NHS (Ulusal Sağlık Hizmeti), kanserin erken teşhisi için geliştirilen bahse konu test için bugün 'dünyanın en büyük kan testi' denemelerine başlıyor.

ABD firması Grail'in geliştirdiği 'Galleri' ismi verilen testle, kanser hücrelerinden herhangi birinin bulunup bulunmadığını tespit etmek için hastanın kanındaki DNA incelenecek.

NHS, teste katılacak olan İngiltere'nin 8 bölgesinden 50-77 yaşları arasında farklı etnik köken ve geçmişten 140 bin gönüllü toplamak istediğini duyurdu. Teste katılacak bireylere, son 3 senede kanser teşhisi de konulmamış olması gerekiyor.

"Devrimin başlangıcı olabilir"

NHS'den Amanda Pritchard, konuya dair gerçekleştirdiği açıklamada, "Bu basit ve hızlı kan testi, dünyada ve burada kanser tespiti ve tedavisinde bir devrimin başlangıcı niteliğini taşıyor olabilir. Semptomlar ve belirtiler ortaya çıkmadan kanseri bulabilirsek onu tedavi etme şansımız çok fazla ve insanlara mümkün olan en iyi hayatta kalma şansını sunma imkanımız çok yüksek olur." diye konuştu.

Pritchard, söz konusun testin, NHS'nin kanserlerin yüzde 75'ini tedavi edilmesi çok daha kolay olan erken bir aşamada yakalama hedefinde önemli bir rol oynayabileceğine işaret etti.

Prof. Peter Sasieni de "İlerleyen evrede teşhis edilen kanserlerin sayısını önemli oranda azaltıp azaltamayacağını görmek için Galleri testini dikkatli bir şekilde incelememiz lazım." dedi.

2024'te kullanıma girebilir

İlk neticelerin 2023'e dek alınması öngörülen kan testi başarılı olması halinde 2024 itibarıyla kullanımda olabilir.

NHS verileri doğrultusunda, prostat, akciğer, meme ve bağırsak kanserlerinin İngiltere'de kanser ölümlerinin yüzde 45'lik kısmını oluşturuyor.

Diğer yandan, akciğer kanseri ise ülkede kanser ölümlerinin açık farkla en yaygın türü ve kanserden kaynaklanan can kayıplarının yaklaşık olarak 5'te birini oluşturuyor.

Yorumlar (0)