5 sene boyunca uyumayan çocuğunu “zeki” olarak görüyordu, gerçek çok başka çıktı

7 yaşındaki Umeyr Asaf, 5 sene boyunca doğru düzgün uyku uyumayan, sokağa çıkmayan ve yalnızca yaşamasına yetecek kadar yemek yiyen bir çocuktu. Henüz okula başlamadan trilyona kadar saymayı öğrenen Asaf’ın ailesi, çocuklarını “çok zeki” sanıyordu. Ancak anaokuluna başlayan çocuktaki farklılığı, rehber öğretmeni fark etti. Bunun üzerine aile, doktor doktor gezmeye başladı. Ailesi tarafından “mükemmel” olarak görülen Asaf’ta aslında “asperger sendromu” olduğu ortaya çıktı. Asaf, doğadaki canlılar sayesinde hayata kazandırılırken bu sendroma sahip olan, dünyanın en zengin insanı Elon Musk akıllara geldi. Musk, 2021 senesinde, “asperger sendromuna” sahip olduğunu itiraf etmişti.

SAĞLIK 29.05.2022, 12:39
5 sene boyunca uyumayan çocuğunu “zeki” olarak görüyordu, gerçek çok başka çıktı

Kocaeli’de ailesiyle yaşayan 7 yaşındaki Umeyr Asaf, çocukluğunun ilk dönemlerinde yaşıtlarından çok farklı davranmaya başladı. Henüz okula başlamadan trilyona kadar saymayı öğrenen, okumayı söken Asaf’ı gören herkes onun “çok zeki, ileri zekalı” olduğunu düşünmeye başladı. Asaf’ın annesi Elif Bekar ise oğlunun büyüdükçe yaşıtları gibi davranacağını düşünerek doktora gitmeye gerek görmedi. Ancak Asaf, 5 senelik çocukluk yaşamında yalnızca hayatta kalacak kadar yemek yemeye, dışarı çıkmamaya, ağabeyi ve babasıyla hiçbir şekilde vakit geçirmemeye ve uyumamaya başladı. Kokulara karşı büyük oranda hassaslık kazanmaya başlayan Asaf, bir süre sonra da anasınıfına başladı. Ailesinin zeki sandığı küçük çocuktaki sendromu ise rehber öğretmeni fark etti.



Rehber öğretmeninin uyarısı, aileyi endişelendirdi

Anaokulundaki rehber öğretmeninin uyarısıyla birlikte doktor doktor gezmeye başlayan Asaf’ın ailesi, sonunda çocuklarına teşhis konulduğunu belirtti. Bundan 2 sene önce, Asaf henüz 5 yaşındayken, bir dizi testten sonra kendisine “asperger sendromu” teşhisi konuldu. Bunun üzerine aile, özel eğitim okulu arayışlarına başladı. Kocaeli’de bulunan bir okula kaydedilen Asaf için eğitim süreci oldukça hızlı başlatıldı. Umeyr Asaf’a bireysel eğitim verilirken aynı zamanda doğada her türlü hayvanla etkileşime geçmesi, duyu bütünleme dersleri ile duyularını kontrol etmesi sağlandı. 2 sene boyunca yoğun eğitimden geçen çocuğun sendrom teşhisi, doktorlar tarafından kaldırıldı. 

“5 sene boyunca bir odanın içinde kapalı kaldık”

Umeyr Asaf’ın annesi Elif Bekar, yaşadıklarını şu cümlelerle anlatıyor: “Oğlum 5 sene boyunca evden hiç çıkmadı. Aklı ermeye başladığında dışarı çıkmayı hiç istemedi. Arkadaşı olmadı. Yemek yememeye ve uyumamaya başladı. Babası ve ağabeyi ile iletişim kurmadı. Ben ve ablası olmak üzere yalnızca 2 arkadaşı vardı. 5 sene boyunca ne bir yere misafirliğe gittik ne de bize biri geldi. Sosyal hayatımız sıfırlandı. Bir odanın içinde 5 sene boyunca kapalı kaldık. Bu süre zarfında uyku uyumadım. Uyuduğumda bana kızıyordu, ‘Neden uyuyorsun benim zamanımı da boşa harcıyorsun.’ diyordu. 15 dakika uyumama ancak izin veriyordu. Asaf da odadaki koltuğun tepesinde bir uçtan bir uca gidip geliyordu. Tüm dünyası buydu. Oğlum için çok ağladım, hala da ağlıyorum. İnsanlarla iletişimi yok. Hep nasıl bir hayatı olacağını düşünüyorum. Şimdi her şeyi yapıyor ancak yine insanlarla etkileşime geçmiyor. Ablası, oğlum henüz 1,5 yaşındayken bir terslik olduğunu fark etmişti ama ben sadece Asaf’ın çok zeki olduğunu düşünmüştüm.”



“Çok katı kuralları vardı, marketten sakız bile almazdı”

“Oğlumun çok katı kuralları vardı. Markete bile zorla giderdim. Kırk yılda bir belki birlikte gidersek de hiçbir şey almazdı. Sen çocuksun bari bir sakız al, derdim. Almazdı. Çok katı kuralları vardı. Çocuklarla oynamazdı. ‘Onlar benim sorularıma cevap veremiyor.’ derdi. Yaşıtlarına hiçbir şekilde yaklaşmazdı. Ancak bu eğitim sayesinde artık her şey geride kaldı. Şimdi de arkadaşlarıyla oynayabilmek okula çok erken gidiyor. Asaf yeşili ve hayvanları çok seviyor. Bu okula başladığımızda da öğretmenleri bu özelliklerini kullanarak Asaf’ın öğrenmesini durduracaklarını ifade ettiler. İnsan garip oluyor yani bir çocuğun öğrenmesi nasıl durdurulabilir ki? Ama Asaf artık yaşıtları gibi öğrenmeye başladı. Bunun için mutluyum.”

Elon Musk, bu sendroma sahip olduğunu duyurmuştu

Dünyanın en zengin insanı olan Elon Musk, 2021 senesinde ABD’nin en ünlü şov programına katılarak asperger sendromuna sahip olduğunu itiraf etmişti. Milyarder iş insanı, “Bir şey söylediğimde gerçekten ne söylemek istediğimi açıklamak zorundayım ki karşımdakiler beni anlasın. Çünkü pek çok tonlama kullanıyorum. Bana bunun harika bir komedi şovu olacağını söylemişlerdi. Ancak ben şu an burada, bu programı sunan ilk asperger sendromlu kişi olarak tarihe geçiyorum. Ya da en azından bu sendroma sahip olduğunu itiraf eden ilk kişi olarak.” İfadeleriyle açılışını yaptığı şov programında sevenlerini şaşkına uğratmıştı.

Yorumlar (0)